Logo_umc_utrecht_logo

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) gaat een intern onderzoek starten nadat vijf jaar geleden een patiënte kanker kreeg en dit gemist is door het ziekenhuis. Adrienne Cullen kwam met gynaecologische klachten in het ziekenhuis en daar werd weefsel uit haar baarmoeder genomen om te onderzoeken op kankercellen. De uitslag was twee jaar lang zoek en werd pas teruggevonden toen de vrouw al uitzaaiingen had. Het UMC Utrecht wil onderzoeken hoe de uitslag heeft kunnen verdwijnen. Dit meldt NRC. 

Vijf jaar geleden werd bij de vrouw weefsel afgenomen nadat ze klachten had over vochtverlies. Waar dat weefsel precies op onderzocht werd wist ze niet, omdat ze onder narcose was tijdens de ingreep. De arts stuurde het staaltje naar het laboratorium, maar kreeg de uitslag zelf niet te zien. Ook vergat hij er zelf naar te vragen. Uit dat monster bleek dat de vrouw een voorstadium van kanker had. Pas na twee jaar kwam de uitslag boven water. Toen de vrouw hierover werd ingelicht, was de kanker al uitgezaaid.

De nu 57-jarige patiënte heeft vijf jaar lang gestreden voor het onderzoek en ze is blij dat er nu eindelijk onderzocht wordt naar de fout die gemaakt is. “Het ziekenhuis zei altijd dat er niets meer uit viel te leren. Ik hoop dat ze nu inzien dat een patiënt die ernstig is beschadigd door een fout, er recht op heeft om precies te weten wat er mis ging”, aldus Cullen.

Afdelingshoofd heeft gefaald

Volgens de betrokken artsen heeft de cultuur in het ziekenhuis niet geholpen met het verwerken van de fout. Niemand sprak met hen en pas later zag het afdelingshoofd in dat hij vooral bezig was met de regels van het ziekenhuis en niet met de patiënte. “Ik speelde de rol van een manager. Bij de ontmoeting met Adrienne en haar echtgenoot Peter begreep ik hoe erg we hadden gefaald.”

Cullen ontving een compensatie van 500.000 euro van het ziekenhuis. Ze heeft daar jaren voor moeten vechten. Wanneer de uitslag van het onderzoek binnen is, is niet bekend.

Door: Redactie Nationale Zorggids