Logo_orgaandonor

(Niet) kiezen is een keuze. Zo luidt de slogan van de nieuwe voorlichtingscampagne over de nieuwe donorwet. Kamerleden zijn echter niet tevreden en vrezen dat vooral lageropgeleiden niet snappen waar de campagne over gaat. Dit meldt Trouw. 

Volgens onder meer de PVV, GroenLinks en de VVD is het niet duidelijk wat nu precies de boodschap is. “Die boodschap moet veel duidelijker. Wie niet kiest, is donor”, aldus PVV-Kamerlid Fleur Agema.

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg geeft toe dat het geen gemakkelijke campagne zal worden, onder meer omdat dit de grootste Nederlandse overheidscampagne ooit is. De overheid wil 14 miljoen Nederlanders bereiken met informatie over de nieuwe donorwet waarin staat dat iedere inwoner moet kiezen of hij wel of geen donor wil worden. Wie geen keuze maakt wordt automatische geregistreerd als 'geen bezwaar' tegen orgaandonatie. Bruins vindt dat de overheid moet accepteren dat niet iedereen bereikt wordt en dat doelgroepen buiten het bereik op een andere manier benaderd moeten worden.

Op woensdag 26 september is de voorlichtingscampagne van start gegaan. De eerste ronde gaat over algemene informatie over de nieuwe donorwet en zet in op ‘Welke keuze je ook maakt, leg ‘em vast op donorregister.nl’. 

Door: Redactie Nationale Zorggids