Normal_botox_cosmetisch

Steeds meer mensen kloppen bij cosmetische klinieken aan voor het opvullen van hun lippen of rimpels. Echter is nog lang niet duidelijk wat de langetermijneffecten van deze behandelingen zijn en daarom trekken onder meer artsen en cosmetische chirurgen aan de bel. Dit meldt RTL Nieuws. 

In 2013 onderzocht de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (destijds Inspectie voor de Gezondheidszorg) de huidige gang van zaken rondom semi-permanente fillers. Uit dat onderzoek bleek dat in vijf jaar tijd bijna zeshonderd mensen aanklopten met lichamelijke problemen na het laten opspuiten van hun lippen of rimpels. Ze hadden onder meer last van bobbels in het gezicht, uitslag en ontstekingen. Soms verminderde de filler niet, maar werd deze almaar harder en harder.

Onbekende stoffen

Ook blijken artsen vaak niet te weten welke stoffen er in de fillers zitten en zijn artsen en schoonheidsspecialisten nog te vaak onbekwaam. Met name schoonheidsspecialisten die hiervoor niet bevoegd zijn, doen dit onder de radar van de inspectie. Permanente fillers zijn overigens sinds 2015 verboden.

Schadelijke effecten 

Nog steeds is er onderzoek gaande naar de mogelijke schadelijke effecten van semi-permanente fillers, maar resultaten worden pas in 2019 verwacht. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van ZonMw die wil weten waar het schadelijke effect vandaan komt en of er ook toxische stoffen in de fillers zitten. Ook het Erasmus MC doet samen met het VUmc onderzoek naar fillers en zet in op het het overzichtelijk maken van het aantal complicaties dat optreedt. Tot nu toe hebben tussen 2011 en 2016 bijna zeshonderd mensen zich moeten laten behandelen voor een dergelijke complicatie.

Als het aan de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) ligt zouden nieuwe fillers pas gebruikt mogen worden als er vooraf grondig onderzoek naar gedaan is. Pas als duidelijk is wat er in de filler zit en hoe deze correct toegediend kan worden, mag deze op de markt verschijnen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids