Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Een onderzoeksnetwerk, geleid door onderzoeker Edwin Bremer van de afdeling hematologie van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van 2,5 miljoen euro. Hiermee gaat hij onderzoek doen naar het ontwikkelen van nieuwe immuuntherapieën tegen kanker. Het doel is om nieuwe medicatie te ontwikkelen die alleen op de plek van de tumor actief is. Met de subsidie kan het netwerk tien jonge onderzoekers aantrekken. Het netwerk is een internationaal samenwerkingsverband van twee universiteiten en drie biotech bedrijven. Dit meldt UMCG. 

De laatste jaren zijn er op het gebied van immuuntherapie belangrijke doorbraken bereikt, waardoor patiënten vaker ook op lange termijn kanker overleven. Echter, de  huidige geneesmiddelen zijn alleen effectief bij bepaalde typen kanker en dan ook niet bij alle patiënten. Verder  ontstaan er vaak (ernstige) neveneffecten door het gebruik van de geneesmiddelen, ook als een tumor succesvol wordt bestreden.

Het onderzoeksnetwerk onder leiding van Edwin Bremer, I-DireCT genaamd, heeft tot doel om nieuwe immuuntherapeutica te maken die alleen op de plek van de tumor actief zijn. De bedoeling is om met deze aanpak het menselijk afweersysteem effectiever te maken, de kanker beter te laten bevechten en niet op andere plekken in het lichaam schade te veroorzaken.

Door: Redactie Nationale Zorggids