Normal_kinderdokter_kinderafdeling_arts_kinderarts_dokter

Het Sophia Kinderziekenhuis in Capelle aan den IJssel heeft sinds kort een nieuwe afdeling waar chronisch zieke kinderen zorg krijgen in een huiselijke setting. Voorheen verbleven de kinderen op een zaal op de intensive care, wat erg lawaaiig en klinisch was. De nieuwe afdeling kent aparte kamers waar zowel kinderen als ouders klaar worden gestoomd om weer naar huis te gaan. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Op de intensive care-afdeling ontbrak het ouders aan privacy maar ook was er veel lawaai en onrust op de afdeling. Kinderen die op de nieuwe afdeling verblijven hebben een stabiele bloeddruk en slapen beter. Dat verschil is al na een dag zichtbaar. De kamers zijn voorzien van kleurrijke stickers en lijken maar weinig op de medische omgeving van een ziekenhuis.

Training van ouders

Naast de huiselijke sfeer ligt er op de nieuwe afdeling ook meer nadruk op het trainen van de ouders. Zij gaan op een gegeven moment samen met hun kind naar huis, maar weten niet altijd goed hoe zij voor hun zieke kind moeten zorgen. Daarom is er aandacht voor onder andere het klaarmaken van voeding en het geven van medicatie. “Het is een overgangsfase voordat ze hun kind mee naar huis nemen”, aldus verpleegkundige Gioya Vlug.

Op de afdeling zijn tien kamers beschikbaar waarvan er op dit moment zes in gebruik zijn door een tekort aan kinderverpleegkundigen. “Dat is heel vervelend, want daardoor blijven kinderen langer op de IC dan nodig”, zegt kinderarts-intensivist Saskia Gischler. “En als het daar vol is, moeten we kinderen wegsturen.” Kinderen die op de afdeling liggen ontvangen 24-uurszorg. Sommigen zijn terminaal ziek, anderen hebben een chronische aandoening waarvoor zij zorg krijgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids