Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

Vorige week is een 45-jarige man uit Den Haag aangehouden op verdenking van illegale handel in geneesmiddelen. Bij hem werden handelshoeveelheden anabolen, amfetaminen en opiaten aangetroffen. De inval werd gedaan door de Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), de opsporingsdienst van de Belastingdienst, in nauwe samenwerking met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de politie. De aanhouding en de vangst is een van de opbrengsten van Pangea, de wereldwijde actieweek tegen illegale handel in geneesmiddelen. Dit meldt IGJ. 

Pangea is een internationale operatie, die dit jaar plaatsvond van 9 tot 16 oktober. In Nederland coördineert de inspectie deze actie. Er wordt nauw samengewerkt met de douane en het RIVM. Dit jaar deed de FIOD voor het eerst ook mee. Het doel van de acties is aandacht vragen voor de gezondheidsrisico’s die het gebruik van illegale geneesmiddelen met zich meebrengen. En natuurlijk om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke middelen van de markt halen.

Inspectie onderzoekt websites

De inspectie onderzocht websites die geneesmiddelen verkopen en/of daar reclame voor maken. Een van de houders van een groot aantal webshops voor erotische artikelen is door de inspectie bezocht. Hij verkocht ook erectiepillen. De eigenaar heeft geen vergunning voor het handelen in deze middelen. De aangetroffen middelen zijn meegenomen en de inspectie is voornemens passende maatregelen te nemen.

Douane controleert pakketjes

De douane heeft tijdens de actieweek duizenden (post)pakketten gescand. 733 pakketjes werden ook daadwerkelijk geopend, waarbij in 122 gevallen illegale geneesmiddelen werden gevonden. Net als vorig jaar werden er vooral erectiemiddelen, afslankmiddelen, anabolen en opiaten aangetroffen. Een deel van de verpakkingen bevatten een hoeveelheid die erop wijst dat het voor eigen gebruik is, maar er waren ook pakketten met handelshoeveelheden. Zo werd er onder meer een pakket gevonden met 2000 psychotherapeutische pillen en eentje met 1000 testosteron pillen.

Opvallend was het aantal pakketjes met allergiemedicatie, meestal in kleine hoeveelheden. Ook voor eigen gebruik is het invoeren van geneesmiddelen illegaal. Daarnaast neemt de gebruiker grote risico’s voor zijn gezondheid, omdat de kwaliteit en veiligheid van deze geneesmiddelen niet gecontroleerd wordt.

Door: Redactie Nationale Zorggids