Normal_kernreactor

Een lek in in de kernreactor in Petten leidde vorige week tot stillegging van de activiteiten. Andere reactoren vielen daarbij ook uit. Petten voorziet ziekenhuizen wereldwijd van medische isotopen die worden gebruikt bij de behandeling van kanker en medische diagnostiek. Nu de kernreactor een paar dagen stilligt, ontstaat er een isotopentekort en kunnen kankerpatiënten mogelijk niet de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dit melden de Telegraaf en Trouw. 

Naast Nederland, produceren ook Zuid-Afrika, Australië, België, Tsjechië en Polen medische isotopen. Maar in Zuid-Afrika is een storing vastgesteld waardoor de productie ook daar stil ligt. De reactoren in België en Australië ondergaan momenteel een reguliere onderhoudsbeurt en produceren daarom ook niets. In Tsjechië en Polen gaat de productie wel gewoon door. De reactoren daar leveren 20 procent van de capaciteit.

Het plan is om de reactor in Petten vandaag weer te activeren, maar zelfs als dat het geval is, dan duurt het nog zeker anderhalve week voordat patiënten er baat bij hebben. Dagelijks ontvangen 30.000 patiënten wereldwijd zorg met behulp van medische isotopen en vinden er jaarlijks 35 miljoen behandelingen mee plaats.

Levering medische isotopen op lange termijn niet gegarandeerd

Eerder dit jaar berichtte het RIVM al over de productie van medische isotopen en de continuïteit daarvan. De meeste medische isotopen worden in Europa gemaakt in zes kernreactoren. Op één  reactor na zijn deze installaties op vergevorderde leeftijd en zullen ze vroeg of laat moeten sluiten. Bij een sluiting kunnen de bestaande reactoren de vraag waarschijnlijk niet opvangen, wat de leveringszekerheid voor de wereld onzeker maakt, zo luidde de conclusie van het RIVM. 

Door: Redactie Nationale Zorggids