Logo_movember

Ieder jaar in november vraagt de Movember Foundation aandacht voor drie belangrijke gezondheidsproblemen bij mannen: prostaatkanker, teelbalkanker en de geestelijke gezondheid. De stichting roept alle mannen op om gedurende de hele maand november een snor te laten staan.

Dit kun je doen tijdens Movember

Anderen die een bijdrage willen leveren kunnen zich inschrijven voor ‘Maak een move’ waarbij ze toezeggen deze maand 60 kilometer te lopen of te rennen. De 60 kilometer staat voor de 60 mannen die elk uur wereldwijd suïcide plegen. Door een Mo-ment te organiseren, bijvoorbeeld een etentje met vrienden en familie, kunnen mensen op hun eigen manier een bijdrage leveren. Meer informatie over deze campagnes staat op de website van Movember Nederland.

Met de opbrengsten van Movember kan de de organisator allerlei gezondheidsprogramma’s tegen prostaat- en teelbalkanker, zelfmoordpreventie, depressie en nog veel meer, financieren.

Prostaatkanker: diagnose en overlevingskansen

Prostaatkanker komt vooral voor bij mannen van 65 jaar en ouder, maar kan ook ontstaan op jongere leeftijd. Hoe ouder de man, hoe groter de kans op prostaatkanker. Jaarlijks krijgen 12.000 mannen in Nederland prostaatkanker, waarvan er 2.600 overlijden aan de gevolgen ervan. 

De ziekte ontrafelt zich langzaam en veel mannen merken, vooral in het begin, niet dat ze kanker hebben. De ziekte wordt soms - niet geheel onterecht - een sluipmoordenaar genoemd. Soms wordt de ziekte ontdekt als er uitzaaiingen op andere plekken gevonden zijn, vaak in de botten. In andere gevallen wordt prostaatkanker ontdekt bij plasproblemen zoals vaak moeten plassen of er juist moeite mee hebben, bloed in het sperma of een pijn en branderig gevoel.

Bij steeds meer mannen wordt prostaatkanker in een vroeg stadium gevonden, waardoor de overlevingskansen langzaamaan stijgen. Ongeveer 75 procent van de patiënten leeft tien jaar na de diagnose nog steeds. Bij vroegtijdige ontdekking zonder uitzaaiing staat de overlevingskans op 96 procent. Bij uitzaaiingen op 25 procent.

Teelbalkanker: diagnose en overlevingskansen

Teelbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen jonger dan 45 jaar. In 2014 kregen in Nederland bijna achthonderd mannen te horen dat ze teelbalkanker hadden. De grootste risicogroep is de groep mannen tussen de 15 en 40 jaar.

Meestal vindt een man een gezwel in één of beide teelballen en gaat hij daarmee naar de dokter. Deze vorm van kanker ontstaat in de meeste gevallen in de kiemcellen. Deze cellen produceren zaadcellen. Andere vormen van teelbalkanker worden veroorzaakt door kwaadaardige cellen afkomstig uit andere lichaamsdelen. Dit betekent dat de kanker die in de teelballen ontstaat, uitzaaiingen zijn.

Symptomen die kunnen wijzen op teelbalkanker zijn pijn in de onderbuik of liesstreek, meer vloeistof in de balzak, pijn in de teelbal of balzak, een zwelling of knobbel in die regio en opgezwollen en gevoelig borstweefsel.

Vijf jaar na de diagnose hebben mannen nog een overlevingskans van 93 procent.

De mentale gezondheid van de man

Jaarlijks plegen 510.000 mannen wereldwijd zelfmoord. Veel mannen vinden het lastig om hun problemen te delen en zoeken vaak niet op tijd de hulp die ze nodig hebben. Movember Foundation wijst deze maand op het belang van proactief blijven en het tijdig inschakelen van hulp van familie of zorgverleners. 

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Bronnen: Movember Foundation, kanker.nl en Prostate Center Europe