Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Blindheid, hart- en vaatziekten, nieren die niet goed meer werken, of een voet die moet worden geamputeerd. Het zijn slechts een paar van de ernstige complicaties die kunnen optreden bij diabetes type 1. De ziekte is tot nu toe niet te genezen. Als het aan LUMC-onderzoeker Eelco de Koning ligt moeten we hard werken aan nieuwe oplossingen. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Diabetes type 1 

Bij diabetes type 1 vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken. De ziekte ontstaat vaak op jonge leeftijd. De helft van de patiënten krijgt de diagnose onder de 18 jaar. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag hun bloedsuiker meten en meerdere keren per dag insuline spuiten, of een insulinepomp dragen. Ongeveer 10 procent van alle mensen met diabetes heeft dit type.

Noodoplossing

De Koning doet al meer dan 15 jaar onderzoek naar een oplossing voor deze aangrijpende aandoening. “We kunnen nu insulineproducerende cellen van een orgaandonor transplanteren bij een patiënt met type 1 diabetes. Het LUMC is het enige ziekenhuis in Nederland waar dat mogelijk is”, legt hij uit. De Koning ziet het als een laatste optie bij patiënten met zeer problematische diabetes. “Patiënten moeten na de behandeling nog wel levenslang zware medicijnen slikken om afstoting van de nieuwe cellen te voorkomen.”

Onderzoek naar broodnodig alternatief 

Door het tekort aan orgaandonoren en de noodzaak van deze zware medicijnen wordt hard aan een alternatief gewerkt. Samen met wetenschappers van het Hubrecht Instituut en het LUMC kweekte De Koning eerder dit jaar mini-orgaantjes uit menselijk alvleesklierweefsel. Hierdoor kan de regeneratie van de alvleesklier en de vorming van insulineproducerende cellen beter onderzocht worden.

De Koning leidt ook het diabetesonderzoek binnen het instituut RegMed XB, waar een team van onderzoekers uit heel Nederland en België samenwerkt om nieuwe therapieën te ontwikkelen. Het team werkt binnen het instituut intensief samen met onderzoekers van de Universiteit Maastricht. Zij werken momenteel aan een beschermende ‘verpakking’ voor de nieuwe cellen, zodat ze bij terugplaatsing niet meteen door het lichaam worden afgestoten.  

Door: Redactie Nationale Zorggids