Normal_geld_rekenmachine_belasting

Als de MC Groep een stille bewindvoerder had aangesteld of als er een vangnetstichting was opgericht, was er hoogstwaarschijnlijk minder onrust en onzekerheid geweest rondom het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het MC Slotervaart. Dit stellen juristen in het Financieele Dagblad. 

“Het grote voordeel is dat een stille bewindvoerder in alle rust kan inlezen en voorbereiden”, zegt advocaat Henri Bentfort van Valkenburg. Een stille bewindvoerder kan nog voordat uitstel van betaling of faillissement wordt aangevraagd uitzoeken wat de overnamemogelijkheden zijn. Benfort van Valkenburg deed dit destijds voor het failliete Ruwaard van Puttenziekenhuis dat toen vrijwel gelijk een doorstart kon maken.

Op dit moment is het aan ziekenhuisbestuurders om een stille bewindvoerder aan te stellen. Als het aan zorgjurist Jan Andringa ligt, komt deze bevoegdheid in handen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Het is echter niet bekend of het nog steeds is toegestaan om een stille bewindvoerder in handen te nemen. De partijen die bij het huidige faillissement in Amsterdam en Flevoland betrokken zijn, weten dit niet of willen hier niet op reageren. Een stille bewindvoerder, ofwel de prepack-regeling in vakjargon, is door het Europese Hof van Justitie bestempeld als omstreden omdat het een manier zou zijn om snel en voordelig personeel te ontslaan. 

Vangnetstichting nog nooit opgericht door ziekenhuizen

Het oprichten van een vagnetstichting is een andere mogelijkheid om de onrust rondom een faillissement te verminderen. Dergelijke stichtingen kunnen bij Rijksoverheid een bijdrage aanvragen waarmee onder meer personeel en leveranciers doorbetaald kunnen blijven worden. Ziekenhuizen hebben hier echter tot nu toe nooit gebruik van gemaakt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids