Normal_rss_entry-160758

Als de doelen van het Nationaal Preventieakkoord in de toekomst niet haalbaar blijken, dan gaat het kabinet "het gesprek aan om de maatregelen aan te scherpen". Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. Het akkoord moet onder meer de gezondheidsverschillen tussen mensen verkleinen.

Hij presenteerde vrijdag een reeks maatregelen met zeventig partijen om problematisch alcoholgebruik te verminderen, het roken terug te dringen en het aantal mensen met overgewicht te laten dalen. Vooral op rookgebied komen er wettelijke maatregelen. De stappen op het gebied van alcohol en obesitas zijn minder dwingend.

"Het is een goede balans", aldus de staatssecretaris. Hiermee wordt volgens hem preventie een "flinke boost" gegeven. Over aanvullende maatregelen wil hij nog niets zeggen, dat vindt hij "prematuur". Blokhuis noemt het een "mooie startpositie" om het land gezonder te maken.

Beperkte mogelijkheden

De "politieke werkelijkheid" beperkte ook de mogelijkheden om met meer dwingende maatregelen te komen, erkende Blokhuis. Coalitiepartner VVD ziet niets in nieuwe regels om bijvoorbeeld de verkooppunten van alcohol verder terug te brengen. Blokhuis, zelf van de ChristenUnie, vindt het akkoord niet betuttelend.

Er was eerder kritiek op bijna alle uitgelekte plannen van het akkoord. Sommige maatregelen zoals voorlichting over een lange periode zijn ook moeilijk te meten, aldus Blokhuis.

Door: ANP