Logo_hersenstichting

Vandaag start de Hersenstichting met een campagne die aandacht vraagt voor de vaak grote gevolgen van hersenletsel die voor buitenstaanders niet altijd zichtbaar zijn. In een tv-commercial en minidocumentaire zien we de impact van hersenletsel door een beroerte die Danny (41) kreeg. Zijn leven en dat van zijn vrouw en zijn twaalfjarige zoon staan sindsdien volledig op zijn kop. Dit meldt de Hersenstichting. 

In de zomer van 2015 kreeg Danny een beroerte. Uit het niets, tijdens een vakantie. Zijn hersenen zijn dusdanig beschadigd dat hij nog dagelijks de gevolgen hiervan ondervindt. Werken gaat niet meer. Het grootste probleem is overprikkeling. Zijn hersenen filteren niet meer. Al het geluid, geuren en licht komt daardoor heel hard binnen. Hij kan niet naar buiten zonder zonnebril op en oordoppen in. Gaat hij naar een feestje dan betekent dat twee dagen erna knock-out op bed. Als hij mee wil naar de voetbaltraining van zijn zoon dan moet hij eerst twintig minuten liggen.

645.900 Nederlanders met blijvende beperkingen door hersenletsel

Danny is een van de 645.900 mensen in Nederland met hersenletsel. Hersenletsel kan ontstaan door een oorzaak van buitenaf zoals een klap, een val of een ongeval, maar ook door bijvoorbeeld een beroerte. In het geval van Danny was de oorzaak een beroerte. 320.800 Nederlanders leven met de gevolgen van een beroerte, ook wel CVA genoemd (Cerebro Vasculair Accident). Jaarlijks krijgen 42.300 mensen in Nederland een beroerte, dat zijn er 115 per dag. Beroerte neemt de tweede plaats in op de ranglijst van ziekten die de meeste ziektelast met zich meebrengen in Nederland.

Onzichtbare gevolgen

Mensen met blijvende beperkingen door hersenletsel kunnen last hebben van zichtbare gevolgen, zoals verlamming, maar juist de onzichtbare gevolgen maakt het leven met de gevolgen van hersenletsel zo zwaar. Die gevolgen, die niet van de buitenkant zichtbaar zijn, kunnen bijvoorbeeld (zware) vermoeidheid, overgevoeligheid voor omgevingsprikkels (overprikkeling), angst, stemmingswisselingen of emotionele instabiliteit zijn. Veel mensen met hersenletsel hebben vaak ook moeite met plannen en organiseren, geheugen- of concentratieproblemen en met begrijpen of gebruiken van taal (afasie). 

Laura Rigter, woordvoerder van De Hersenstichting: “Het gaat om een hele grote groep die vaak niet begrepen wordt. Want aan de buitenkant zie je niet dat iemand snel overprikkeld is, concentratieproblemen heeft of een geheugenprobleem heeft. Met deze campagne hopen we dat meer mensen aandacht krijgen voor de onzichtbare gevolgen van hersenletsel.” 

Door: Redactie Nationale Zorggids