Normal_justitie__rechtbank

Vier Nederlandse vrouwen die door het sterilisatieveertje Essure gezondheidsproblemen hebben opgelopen, klagen fabrikant Bayer en hun ziekenhuizen aan. De implantaat werd in de eileiders van de vrouwen geplaatst. Bij twee van hen moesten de implantaat én eileiders verwijderd worden. Essure werd vorig jaar van de Europese markt gehaald. Dit meldt Trouw. 

Ziekenhuizen plaatsen twee metalen veertjes van Bayer in de eileiders van de vrouw. Deze veertjes vergroeien met de eileiders die zodoende compleet worden afgesloten. De vrouwen zijn van mening dat Essure nooit op de markt had mogen verschijnen. Ziekenhuis Slingeland is het eerste ziekenhuis in Nederland dat samen met Bayer wordt aangeklaagd. Hierna worden mogelijk de drie andere ziekenhuizen bij de zaak betrokken.

Een vrouw uit de regio Doetinchem is de  klager en zij wil dat het ziekenhuis aansprakelijkheid accepteert voor het verlenen van onvoldoende medisch zorg. Ook eist ze een schadevergoeding.

Veel bijwerkingen na plaatsing Essure

Hoewel er veel vrouwen zijn die nergens last van hebben, is er een grote groep die kampt met verschillende gezondheidsproblemen. Stemmingswisselingen, extreme vermoeidheid, huidproblemen, buikpijn, haaruitval en gebitsproblemen zijn slechts een paar voorbeelden van klachten. Jarenlang bleven ziekenhuizen Essure plaatsen omdat de lichamelijke en geestelijke klachten die hieruit voortkwamen niet per se met het implantaat te maken hoefden hebben. Nu nog is niet duidelijk wat de exacte oorzaak van de klachten is.

Essure is vorig jaar van de Nederlandse markt gehaald en komend jaar volgt ook Amerika.  Niemand wil nog gebruikmaken van de sterilisatieveertjes

Door: Redactie Nationale Zorggids