Normal_geld_briefgeld_munten

Meer dan vijfhonderd schuldeisers willen ruim 50 miljoen euro zien van de failliet verklaarde MC IJsselmeerziekenhuizen. De ING eist het meeste geld van de ziekenhuisgroep, blijkt uit het faillissementsverslag. Dit meldt NOS. 

Naast ING, eist ook Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) een flink bedrag terug van de ziekenhuizen, met locaties in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk. Omdat er een hypotheek staat op MC Zuiderzee in Lelystad en de poliklinieken in Emmeloord, hebben de ziekenhuizen een grote schuld openstaan bij ING en WfZ. Daarnaast staat nog vier miljoen euro open aan onbetaalde loon- en inkomstenbelasting.

Hoog aflossingstempo

De oorzaak van het faillissement komt nog niet aan bod in dit eerste faillissementsverslag. Wel staat er een citaat in van het ziekenhuisbestuur dat een reorganisatie voor ogen had, waar zorgverzekeraars geen heil in zagen. Het bestuur gaat ook in op de almaar slechter wordende financiële situatie, omdat het onder druk stond van een hoog aflossingstempo.

“Vanuit het perspectief van ING is het begrijpelijk dat de bank het geleende geld snel wilde terugzien. MC IJsselmeerziekenhuizen viel waarschijnlijk al onder de afdeling bijzonder beheer bijde iNG, omdat het financieel niet goed ging. Dat je dan als bank gaat kijken of je je geld terug kan krijgen door versneld te laten aflossen, lijkt me logisch”, legt zorgeconoom Wim Groot uit. Hierdoor kwam het faillissement echter wel sneller aan bod. 

Door: Redactie Nationale Zorggids