Normal_hond_bed

Honden zouden nooit onze wonden mogen likken, want in hun speeksel zit de bacterie capnocytophaga canimorsus. Een ongevaarlijke bacterie voor honden, maar een levensgevaarlijke voor mensen, zo waarschuwt professor microbiologie Guy Cornelis. Dit meldt de Telegraaf. 

Wie besmet raakt met de bacterie kan hiervan griepsymptomen krijgen. Deze symptomen lijken onschuldig, maar kunnen leiden tot de dood als inderdaad blijkt dat de bacterie uit het hondenspeeksel zich in het lichaam heeft gevestigd.

“Met die symptomen zal de arts je niet zo gauw naar het ziekenhuis sturen. Doet hij het wel, dan zal een bloedonderzoek uitwijzen dat je besmet bent met die bacterie”, zegt Cornelis. De resultaten van zo’n bloedonderzoek zijn vaak pas na enkele dagen bekend en de kans bestaat dat de patiënt dan al gestorven is. Cornelis kan gevallen opnoemen waarin de slachtoffers binnen drie dagen na besmetting overleden.

De hoogleraar benadrukt dat niet alle contact met hondenspeeksel gevaarlijk is en tot de dood hoeft te leiden, maar wat hem betreft nemen mensen geen risico en gaan ze naar de huisarts als hun hond een wond heeft gelikt. Het beste zou zijn om de wond uit de buurt van honden te houden. Zelfs de huid van de hond kan dan gevaarlijk zijn, omdat hij zichzelf zo schoonlikt.

Door: Redactie Nationale Zorggids