Normal_ziekenhuisvloer

Goede zorg is fundamenteel. In zorginstellingen leggen de vloeren daarvoor niet alleen het fundament, maar zijn deze ook vaak van levensbelang. In verpleegafdelingen van verzorgingstehuizen en operatiekamers in ziekenhuizen gelden hoge veiligheidseisen. Welke vloeren zijn nu werkelijk veilig?

Belangrijke vloereigenschappen

De zorg is mensenwerk, dus veiligheid is van het allergrootste belang. Binnen zorggerelateerde werkomgevingen zijn de volgende vloereigenschappen vaak essentieel:

  • Voldoende antislip. Om valpartijen te voorkomen;
  • Hygiënisch in onderhoud. Om te voorkomen dat ziektekiemen vrij spel hebben. En om het schoonmaakproces te vereenvoudigen;
  • Antistatisch vermogen. Om (opgebouwde) elektrostatische lading te neutraliseren, waarmee schade aan apparatuur en personen wordt voorkomen.

Waar mensen werken en verblijven is loopcomfort ook geen overbodige luxe. De dagelijkse praktijk vraagt om vloeren waarop men zich eenvoudig kan voortbewegen.

Veiligheid in operatiekamers cruciaal

Hygiënevoorschriften zijn cruciaal tijdens operatiewerkzaamheden en het herstelproces van patiënten. Dan is het ook belangrijk dat de vloer goed gereinigd kan worden.

Op een ander vlak schuilt eveneens een potentieel risico. In operatiekamers wordt namelijk gebruikgemaakt van elektrische apparatuur. Als je op de vloer elektrostatische lading opbouwt, wordt deze bij contact met apparatuur of instrumenten ongewild afgevoerd. Dit wordt ervaren door een elektrische schok en/of het overspringen van een vonk. Hierdoor kunnen meet- en interventiesystemen, zoals beademingsapparatuur en pacemakers, worden ontregeld.

ESD vloeren, waarin ESD staat voor Electro Static Discharge, voorzien hierin, doordat de vloeren de opgebouwde elektrostatische lading afvoeren en zodoende neutraliseren. Dat gebeurt via een topcoat met daarin geleidende vezels.

In combinatie met een antistatische coating kan de persoonsoplading ook worden voorkomen. En wat niet wordt opgeladen, hoeft ook niet te worden afgevoerd.

Zorgeloos voortbewegen

Hallen van zorgcentra en ziekenhuizen vragen om vloeroplossingen waarbij de nadruk ligt op andere eigenschappen, zoals toegankelijkheid voor (het verplaatsen van) bedden en rolstoelen.

In deze ruimtes bieden polyurethaan vloeren soelaas. Dankzij de hard-elastische ondergrond kunnen medewerkers, cliënten en/of patiënten zich vrijelijk voortbewegen. Op deze vloeren kunnen belijningen of markeringen worden aangebracht. Praktisch voor het aanbrengen van looproutes.

Polyurethaan vloeren zijn uitvoerbaar in elk denkbare kleur. Daarom rusten zorginstellingen hun vloeren op verschillende verdiepingen doorgaans uit in unieke kleurstellingen. Op die manier zien medewerkers en bezoekers meteen op welke verdieping of afdeling ze zich bevinden.

Veilige vloeroplossingen

Veilig werken en voortbewegen begint bij een stabiele ondergrond, onderkent ook vloer- en coatingspecialist HIM uit IJmuiden. Van bedrijfsvloer tot ziekenhuisvloer, de vloer is van fundamenteel belang.

Voor meer informatie: www.him.nl

(Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met HIM)