Normal_supermarkt_eten_groenten

Mensen die geen of weinig vlees en vis eten doen er verstandig aan een vitamine B12-supplement te gebruiken, stelt de Universiteit Maastricht op basis van onderzoek. Deze belangrijke vitamine zit ook in melk en kaas, maar niet genoeg om een tekort te voorkomen.

Volgens de onderzoekers zijn dierlijke producten de enige bron van vitamine B12. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede en afwijkingen van het zenuwstelsel. Vooral zwangere vrouwen en kinderen zijn vatbaar voor een gebrek hieraan. B12 komt van nature alleen voor in de grond, maar door de toegenomen hygiëne is het meeste hiervan niet meer binnen te krijgen via groenten uit de grond. B12 komt in koemelk terecht doordat koeien gras eten waar B12 in zit. Ook krijgen veel dieren in de veehouderij een B12-supplement.

De Maastrichtse universiteit pleit voor verder onderzoek naar de gevolgen van beperking van dierlijke producten in de voeding. "In afwachting daarvan raden wij veiligheidshalve het gebruik van een vitamine B12-supplement aan voor alle mensen die het gebruik van dierlijke producten willen beperken." Mede door de klimaatdiscussie wordt vaak gewezen op de noodzaak om minder vlees te eten.

Door: ANP