Normal_buikpijn

Mensen met chronische darmziektes hebben een afwijkende darmflora. Dat concludeert Arnau Vich Vila, onderzoeker bij het UMCG in de groep van maag-, darm-, leverarts professor Rinse Weersma. “Bijzonder is dat dat ook voor het prikkelbaar darmsyndroom geldt”, legt hij uit. Het onderzoek, dat aanknopingspunten biedt voor de ontwikkeling van nieuwe diagnose- en behandelingsstrategieën, is deze week gepubliceerd in Science Translational Medicine. Dit meldt UMCG. 

De onderzoekers onderzochten drie ziekten: twee ontstekingsziekten van de darm, namelijk de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, en het prikkelbaar darmsyndroom.  Die laatste is een verzamelnaam voor langdurige darmklachten zonder zichtbare ontstekingen. Een diagnose die bij zo’n vijftien procent van de bevolking gesteld is. Toch blijken mensen met dit syndroom een gemene deler te hebben: een afwijkende darmflora. Nieuwe mogelijkheden

Afwijkende darmflora 

“We zien dat de darmflora van patiënten met een darmziekte dus afwijkt van de darmflora van gezonde mensen. De darmflora (microbioom) is bij deze drie ziekten deels vergelijkbaar”, vertelt Vich Vila. Dat biedt mogelijkheden om behandelmethoden op te baseren. “We zouden de darmflora bijvoorbeeld kunnen beïnvloeden met probiotica, dieetaanpassingen of zelfs een faeces-transplantatie”, denkt de onderzoeker.

Prettiger dan colonoscopie 

De onderzoekers zijn nog lang niet klaar. “Een volgende stap is om te onderzoeken of we met een relatief eenvoudige test de aanwezigheid van darmbacteriën in de poep kunnen meten. De precieze darmflora is namelijk voor elke ziekte verschillend. Voor dat onderzoek is al subsidie van de Maag Lever Darm Stichting toegekend. Daarmee zou het mogelijk kunnen worden om op basis van ontlasting een diagnose te stellen.” Dat is voor patiënten veel prettiger dan de huidige colonoscopie, waarbij met een slang met een camera de darmen van binnenuit onderzocht worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids