Normal_ouderen__wandelstok

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws in de laatste week van dit jaar ging over de bijna lege zwarte lijst van slecht presterende verpleeghuizen. Verder onder meer het interessante nieuws dat steeds meer baby’s in eenoudergezinnen worden geboren, dat jongeren weinig weten van EHBO na vuurwerkletsel en de lange wachttijden in de ggz.   

Steeds meer baby’s geboren bij alleenstaande moeder

In 2017 werden 15.000 baby’s geboren bij een alleenstaande moeder. Dit is 9 procent van alle levendgeboren kinderen. In 2010 was dat nog ruim 7,5 procent en in 2000 ging het om 6 procent. In 2010 kwam 58 procent van de pasgeboren baby’s ter wereld in een huishouden van een gehuwd stel en dat is in 2017 gedaald naar 55 procent.

Jongere weet weinig van EHBO na vuurwerkletsel

De meeste jongeren weten dat zij risico lopen om gewond te raken door vuurwerk, maar ze hebben vaak geen idee hoe ze iemand met vuurwerkletsel kunnen helpen. Van de ruim vijfhonderd jongeren van 12 tot 18 jaar die een vragenlijst invulden, zegt 81 procent niet te weten welke eerste hulp nodig is.

Alleen Humanitas nog op ‘zwarte lijst’ verpleeghuizen

Het lijkt erop dat het verscherpte toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op verpleeghuizen en het extra budget het aantal gevallen van ondermaatse zorg in verpleeghuizen flink laat afnemen. De zwart lijst met daarop slecht presterende verpleeghuizen die in 2016 de ronde deed, is op één verpleeghuis na helemaal opgeschoond. Alleen Humanitas staat nog op de lijst.

Wachttijden in de ggz lang, voor sommige diagnoses te lang

De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn lang en voor sommige diagnoses te lang. Voor behandeling van mensen met een aandachtsstoornis, autisme en persoonlijkheidsstoornissen zijn de wachttijden langer dan de afgesproken norm van veertien weken.

Aarzelende start griepepidemie

Sinds deze week is officieel de griepepidemie in Nederland gestart. Echter, behalve het ‘echte griepvirus’, ofwel influenzavirus, zorgen ook andere virussen voor veel patiënten met griepachtige klachten. Daarom spreekt het RIVM van een aarzelende start van de griepepidemie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids