Normal_bloed_buisje_bloedbuis_bloedtube

KWF Kankerbestrijding trekt 1,3 miljoen euro uit voor vier Europese studies naar zeldzame tumoren. Overlevingskansen bij zeldzame tumoren zijn niet goed: 5 jaar na diagnose is gemiddeld 47 procent van de patiënten met een zeldzame tumor nog in leven. Bij andere tumoren ligt dat gemiddeld rond de 65 procent. Er start onderzoek naar lymfeklierkanker, urinewegkanker en twee onderzoeken naar kinderkanker, waarvan één een bloedtest die de behandeling van neuroblastoom moet verbeteren. Dit meldt KWF. 

Ongeveer zesduizend kinderen per jaar krijgen de diagnose kanker. Kanker bij kinderen is een zeldzame aandoening. Hoewel steeds meer patiëntjes overleven, laten sommige kankersoorten zich maar moeilijk bedwingen. Neuroblastoom, een kwaadardig tumor van het zenuwstelsel, eist jaarlijks meerdere kinderlevens. Meestal omdat de behandeling niet aanslaat of de tumor na behandeling toch weer terugkeert.

Geen bekende biomarkers

400.000 euro gaat naar het onderzoek van Daphne de Jong van Amsterdam UMC: “Het blijft moeilijk te achterhalen waarom de ziekte aanblijft of terugkomt ondanks de behandeling. Ook zijn er geen biomarkers bekend die de ziekte kunnen voorspellen, waardoor er geen zicht is op nieuwe medicijnen of betere behandelingen. Hier willen we verandering in brengen”, aldus de onderzoekster.

DNA verraadt de tumor

Kinderoncoloog dr. Lieve Tytgat van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, werkt ook aan een oplossing voor dit probleem. Samen met topwetenschappers uit Frankrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk en België doet ze onderzoek naar een bloedtest. Deze moet leiden tot effectievere behandeling met meer kans op genezing voor kinderen met neuroblastoom. De test stelt artsen in staat om de behandeling nauwkeurig af te stemmen op de patiënt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids