Normal_geld_medicijnen

Dat farmaceut Novartis het kankermedicijn en weesgeneesmiddel lutetium octreotaat zomaar flink duurder maakt, zorgt voor veel onrust bij verzekeraars, patiënten en de overheid. Pervers, noemt verzekeraar VGZ de actie van de Zwitserse farmaceut die alles op alles zette om niet alleen eigenaar van het medicijn te worden, maar ook om in het bezit te komen van één van de bedrijven die de belangrijke grondstoffen maakt. Het bedrijf heeft er ook nog eens voor gezorgd dat het medicijn een weesgeneesmiddel werd en dus voelde het zich gerechtigd om de prijs flink omhoog gooien. Nu kost het middel niet meer 16.000 euro per kuur, maar 92.000 euro per kuur. Mag dat wel? 

Wat is een weesgeneesmiddel eigenlijk?

Weesgeneesmiddelen, in het Engels orphan drugs, zijn geneesmiddelen die bestemd zijn voor de diagnose, preventie of behandeling van zeldzame aandoeningen. Voor zeldzame aandoeningen wordt aangehouden dat maximaal vijf op de 10.000 personen eraan lijden. Vaak is zo’n geneesmiddel het enige middel dat op de markt bestaat voor een aandoening waardoor eigenaar van weesgeneesmiddelen marktexclusiviteit krijgen en daarmee de farmaceutische bedrijven die eigenaar zijn ook.

Alleen maar willen verdienen

En dan nu het antwoord op de vraag of een explosieve prijsstijging is toegestaan. Kort antwoord: ja. Maar netjes is het niet. Bedrijven die ervoor zorgen dat hun medicijn als weesgeneesmiddel worden gezien, doen dat omdat zij een bepaald risico lopen bij de ontwikkeling ervan en het onderzoek ernaar. Novartis loopt in dit geval geen risico. Het heeft enkel een Franse farmaceut overgenomen en zo lutetium octreotaat in handen gekregen.

Nederland telt drie ziekenhuizen die het weesgeneesmiddel zelf bereiden voor een fractie van de prijs van Novartis. Hoe lang de farmaceut dit echter nog toestaat is niet duidelijk. Het is heel goed mogelijk dat het bedrijf de prijs van de benodigde grondstoffen ook flink laat stijgen zodat ziekenhuizen de productie ervan moeten loslaten.

Bruins wil niet betalen

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg heeft vorige week een gesprek gehad met Novartis, maar is niet blij met de uitkomsten van het gesprek omdat hij nog steeds niet weet waarom de farmaceut plots zo’n hoge prijs vraagt voor lutetium octreotaat. De bewindsman heeft het bedrijf laten weten niet te willen opdraaien voor de kosten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids