Normal_rekenmachine_geld

Nadat Zwitserse farmaceut Novartis de prijs van een kankermedicijn verzesvoudigde, volgt nu ook een Duitse fabrikant met een fikse prijsverhoging. Eckert & Ziegler verdrievoudigt de prijs voor het middel gallium dat gebruikt wordt bij de diagnose van prostaatkanker. Ook in dit geval is niet duidelijk waarom de farmaceut de prijs verhoogt. Dit meldt Skipr. 

Eckert & Ziegler deelt de wereldwijde productie met IRE uit België. In Nederland komt het middel grotendeels uit Duitsland. Alleen het Amsterdam UMC haalt gallium uit België. Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis kwam per abuis achter de prijsverhoging toen het een nieuw bestelling deed bij de Duitse fabrikant.

Extra uitgaven

Nederlandse ziekenhuizen vrezen het ergste, want zij kunnen niet allemaal hun bestelling gaan doen bij IRE. De Belgische farmaceut heeft nu al moeite om alle aanvragen te honoreren. Het is zeer waarschijnlijk dat ziekenhuizen enkele honderdduizenden euro’s per jaar meer kwijt zijn aan gallium. Het AVL schat een extra besteding van 500.000 euro op jaarbasis.

Dwanglicenties inzetten

Nu er in korte tijd twee middelen om onverklaarbare redenen flink duurder zijn, gaat het kabinet uitzoeken of in dergelijke gevallen dwanglicenties gebruikt kunnen worden. Door dwanglicenties in te zetten kan een concurrent het medicijn produceren voor een lagere prijs dan de oorspronkelijke farmaceut het middel aanbiedt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids