Normal_bruno_bruins

Minister Bruins van Medische Zorg heeft een nieuw laboratorium geopend waarmee een apotheek zelf medicijnen kan maken waarvan de fabrikant torenhoge bedragen vraagt. Het lab gaat er voor zorgen dat magistrale bereiding mogelijk wordt, wat inhoudt dat de betreffende apotheker zich niet hoeft te houden aan het patent op de middelen. In het lab kan hij de medicijnen zelf maken, tegen een veel lagere prijs. De opening door minister Bruins zou fabrikanten onder druk kunnen zetten om met lagere prijzen te werken. Dit meldt NOS.

Apotheker Paul Lebbink in Den Haag heeft het nieuwe lab boven zijn apotheek. Hier zou hij in theorie heel dure medicijnen kunnen namaken waardoor de prijs beduidend omlaag gaat. Echter wil Lebbink niet te hard van stapel lopen. Hij maakt de geneesmiddelen vooralsnog alleen voor zijn eigen patiënten. “In de wet staat dat magistrale bereiding van geneesmiddelen is toegestaan op kleine schaal en voor eigen patiënten”, aldus de apotheker. Een werkgroep is nu aan het uitzoeken wat precies onder ‘kleine schaal’ verstaan wordt. “Dat kan in het vervolg juridisch nog heel belangrijk worden.”

Maken van Orkambi

De man heeft benodigdheden en ingrediënten in huis om het middel Orkambi te maken voor de ongeveer 800 patiënten in Nederland. Het middel tegen taaislijmziekte kwam het afgelopen jaar veel in het nieuws door de zeer hoge prijs die de fabrikant er voor vraagt. Fabrikant Vertex vroeg er 170.000 euro per patiënt per jaar voor. Het middel is na onderhandelingen van voormalig minister Schippers opgenomen in de basisverzekering. De afgesproken prijs blijft geheim.

Publiciteit

“Lebbink doet zo ongelofelijk veel aan  patiëntenzorg. En het gaat natuurlijk ook om goede medicijnen voor een goede prijs”, aldus minister Bruins. “Je wilt altijd dat farmaceuten nieuwe medicijnen op de markt brengen. Maar ik blijf strijden tegen die hele hoge medicijnprijzen.” De minister blijft farmaceuten aanspreken op de hoge prijzen. De publiciteit van het openen van het nieuwe laboratorium zou er mogelijk voor kunnen zorgen dat fabrikanten meer druk voelen om hun medicijnen tegen een goedkopere prijs aan te bieden.

Door: Redactie Nationale Zorggids