Normal_mammogram_borstkanker_onderzoek

Borstkanker opsporen op een mammogram met contrastvloeistof is tegenwoordig zo eenvoudig, dat zelfs middelbare scholieren hier in slagen. Dit meldt Maastricht UMC+ in samenwerking met het Porta Mosana College in Maastricht. Eerste- en tweedejaars leerlingen wisten in 83 procent van de gevallen succesvol een afwijking aan te wijzen. Dit meldt Telegraaf.

Radiologen hadden de afwijkingen, zoals een tumor of cyste, in eerste instantie gemist op een klassiek mammogram zonder contrastvloeistof. Het toont aan hoe eenvoudig het kan zijn om afwijkingen in de borst op te merken, zolang er gebruik wordt gemaakt van een contrastvloeistof. Nu wordt nog zo’n twintig procent van de afwijkingen gemist bij mammogrammen zonder de vloeistof. “Bij een mammogram met contrastvloeistof ligt de juiste diagnose aanzienlijk hoger: zo’n 95 procent”, zegt radioloog dr. Marc Lubbes.

Bevolkingsonderzoek

Vrouwen van 50 tot 70 jaar worden opgeroepen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek om borstkanker op te sporen. Ieder jaar gaat het om gemiddeld een miljoen vrouwen. De pijnlijke methode maakt niet standaard gebruik van contrastvloeistof. Dat terwijl de vloeistof als patiëntvriendelijk wordt omschreven, met een paar kleine bijwerkingen die slechts 30 seconden aanhouden. Het gaat dan om misselijkheid, plasaandrang of een opvlieger.

Doorverwijzing

Twee ziekenhuizen in Nederland willen de komende maanden de techniek met contrastvloeistof gaan gebruiken. Het Maastricht UMC+ gebruikt sinds 2013 al de vloeistof om afwijkingen in de borst op te sporen. Het gaat jaarlijks om ongeveer 550 mammogrammen in het ziekenhuis in Maastricht. Veel vrouwen worden na het bevolkingsonderzoek doorverwezen naar het Maastricht UMC+.

Door: Redactie Nationale Zorggids