Logo_logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft Expat Med een aanwijzing gegeven. De inspectie ziet risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Expat Med, een particuliere kliniek die zich richt op patienten met een Oost-Europese achtergrond (met name uit Polen), mag voorlopig geen (kleine) ingrepen meer uitvoeren. Dit meldt Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 

De medisch specialisten hebben een Poolse achtergrond en zijn zowel in onder andere Polen als in Nederland werkzaam. Ze hebben de juiste papieren om in Nederland te mogen werken als medisch specialist. Expat Med heeft drie locaties, in Eindhoven, Den Haag en Amsterdam. De ingrepen die er worden uitgevoerd zijn kleine invasieve behandelingen zoals botox en fillerbehandelingen, injecties in gewrichten en het verwijderen van afwijkend baarmoederslijmvlies.

Verschillende tekortkomingen

Pas als de inspectie heeft vastgesteld dat er op negen onderdelen verbetermaatregelen zijn genomen mag Expat Med weer kleine ingrepen uitvoeren. Bovendien moet de kliniek nog twaalf andere tekortkomingen herstellen.

De inspectie bezocht Expat Med voor het eerst in februari 2017. Tijdens dat bezoek zag de inspectie tekortkomingen op alle getoetste onderdelen in de zorgverlening. De kliniek kreeg toen de tijd om te verbeteren en deed de toezegging voorlopig geen kleine ingrepen meer uit te voeren. Bij een nieuw bezoek bleek dat Expat Med de tekortkomingen onvoldoende had verbeterd. Daarnaast bleek dat de specialisten, ondanks de toezegging, toch kleine invasieve behandelingen uitvoerden. Daarom legt de inspectie een aanwijzing op.

Expat Med heeft vier maanden de tijd om alle tekortkomingen op te lossen. Een van die verbeterpunten is dat alle medisch specialisten voldoende Nederlands moeten kunnen spreken en schrijven. Daar hebben zij twaalf maanden de tijd voor. 

Door: Redactie Nationale Zorggids