Normal_ziek_griep

De infectieziekte tuberculose wordt vaak afgekort als tbc. Een bacterie die tbc veroorzaakt kan voor ernstige ontstekingen zorgen. Tuberculose is niet altijd besmettelijk maar open tuberculose, ofwel longtuberculose, kan dat wel zijn. Niet iedereen die tuberculose heeft wordt ziek. Wie wel klachten krijgt, kan bijvoorbeeld last krijgen van langdurig hoesten, slijm bij het hoesten (soms met bloed erbij), een verminderde eetlust, vermoeidheid, koorts, moeilijke ademhaling en ‘s nachts zweten. De klachten zijn absoluut niet prettig, maar gelukkig is tuberculose in Nederland goed te behandelen.

Open tuberculose in Hengelo

Alleen iemand met open tuberculose kan iemand anders besmetten. Dit was dan ook het geval in Hengelo waar nu driehonderd mensen worden getest op tbc nadat is vastgesteld dat een student de besmettelijke open tbc had. Deze student is inmiddels niet meer besmettelijk omdat hij een behandeling heeft ondergaan. Bij open tbc zit de bacterie in de longen. Daarom wordt het ook wel longtuberculose genoemd. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen die deze druppels inademen kunnen. Directe en indirecte aanraking leiden niet tot tbc.

Frequente reizigers lopen groter risico

Bepaalde groepen mensen hebben een grotere kans op besmetting met tbc. Dit zijn mensen die vaak met iemand met open tuberculose in dezelfde ruimte zijn geweest en mensen die reizen naar gebieden waar nog steeds veel tbc heerst, zoals in Afrika, Azie en Oost-Europa. Kleine kinderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en mensen die door medicijnen een slechtere afweer hebben, lopen een groter risico op ziekte door besmetting.

Behandeling tbc duurt zeker zes maanden

Wie kampt met tuberculose moet zich zo snel mogelijk melden bij de huisarts of bij de afdeling tuberculose van de GGD. Een dokter kan medicijnen voorschrijven die gedurende een lange tijd (minimaal zes maanden) iedere dag geslikt moeten worden. Wie behandelt wordt tegen tbc, is meestal twee tot drie weken na de start van de behandeling niet meer besmettelijk. In Nederland kan tbc goed behandeld worden, maar op wereldniveau is dat anders.

Kinderen met open tbc mogen niet naar de opvang of naar school. Pas als het kind na behandeling niet meer besmettelijk is, mag hij of zij weer terug naar school. Een volwassene die besmet is geraakt met open tbc mag niet naar zijn werk. Ook hier geldt dat dit pas ná behandeling weer is toegestaan.

Tbc als dodelijke infectieziekte

Tbc komt jaarlijks bij ongeveer achthonderd mensen in Nederland voor. Bij 10 procent van de patiënten met tuberculose wordt een vorm van resistentie gevonden, wat de behandeling ervan flink lastiger maakt. Op wereldniveau is tbc een veel groter probleem en zelfs een dodelijke infectieziekte. Jaarlijks krijgen 10 miljoen mensen de ziekte, waarvan er zeker 1,5 miljoen overlijden. Vooral vanwege de combinatie met een hiv-infectie en multidrug-resistente vormen is het moeilijk om de ziekte wereldwijd onder controle te krijgen. 

Door: Nationale Zorggids (bron: RIVM)