Normal_microscoop__onderzoek__wetenschap__laboratorium

Een Mexicaanse wetenschapster die al twintig jaar onderzoek doet naar fotodynamische therapie, zou 29 vrouwen hebben genezen van het humaan papillomavirus (HPV). Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Hierover berichten verschillende internationale media zaterdag.

Fotodynamische therapie is een behandelmethode die nu met name wordt gebruikt binnen de dermatologie. Verschillende vormen van huidkanker kunnen hier bijvoorbeeld mee worden behandeld. Het voordeel van fotodynamische therapie is dat het weinig schade achterlaat op de huid. Er wordt namelijk geen mes of scalpel gebruikt.

HPV uitroeien 

De wetenschapster Eva Ramón Gallegos is er nu in geslaagd om bij 29 vrouwen HPV te elimineren. Ze legt uit dat fotodynamische therapie niet alleen HPV uitroeit, maar ook preneoplastische schade van baarmoederhalskanker in een vroeg stadium beperkt. Ramón Gallegos die twee decennia lang de effecten van fotodynamische therapie bestudeerde, behandelde tijdens de klinische fase 420 patiënten in Oaxaca en Veracruz, en 29 vrouwen in Mexico City.

De behandeling werd in twee fasen uitgevoerd onder twee verschillende behandelingsschema’s. In het eerste deel – waaraan vrouwen uit Oaxaca en Veracruz deelnamen – waren de resultaten bemoedigend. De techniek bleek ook veelbelovend bij vrouwen uit Mexico City. Een medicijn genaamd Delta Aminolevulinic Acid werd direct in de baarmoederhals toegediend. Na vier uur transformeerde het in een fluorescerende chemische substantie die zich ophoopt in de beschadigde cellen. In de eerste fase van het onderzoek werd deze behandeling drie keer toegepast met een interval van 48 uur tussen toepassingen en met een aangepaste stralingsduur.

Bij mensen die HPV hadden, maar geen letsel of schade, werd de HPV in 85 procent van de gevallen uitgeroeid. Bij patiënten met HPV én verwondingen of schade, kwam het percentage ook uit op 85. En patienten met verwondingen of schade zonder HPV, had het een succesratio van 45 procent. De vrouwen in Mexico City kregen tweemaal het medicijn toegediend en de behandeling vond tweemaal binnen een interval van 48 uur plaats. Hierbij kwamen de volgende resultaten naar voren: HPV was bij 100 procent van de vrouwen zonder schade of verwondingen uitgeroeid en in 64,3 procent van de gevallen met HPV én verwondingen en schade. Bij vrouwen met verwondingen of schade maar zonder HPV had het in 57,2 procent van de gevallen succes.

Er is in Nederland veel te doen om HPV, dus als de bevindingen op grotere schaal even succesvol zijn kan het Mexicaanse onderzoek ook hier veel betekenen. De vaccinatiegraad in Nederland daalt namelijk, met name vanwege de angst voor bijwerkingen. Daarnaast sterven jaarlijks honderd vrouwen omdat zij de oproep voor het onderzoek naar baarmoederhalskanker negeren. 

Door: Nationale Zorggids