Normal_aardappelen

Als het aan het Voedingscentrum ligt, bakken we onze aardappelen niet meer goudbruin. Goudbruine aardappelen geven al een verhoogde kans op kanker. Daarom is de het Voedingscentrum met een campagne begonnen om de consument hiervoor te waarschuwen. Het advies luidt: bak je zetmeelrijke producten goudgeel en niet donkerder dan dat. Dit meldt RTL Nieuws. 

In zetmeelrijke producten als aardappels en granen komt de stof acrylamide vrij wanneer het warmer wordt dan 120 graden en goudbruin kleurt. Andere producten die de stof bevatten zijn koffie, brood en de rook dat door sigaretten wordt geproduceerd.

“Je kunt het vergelijken met aangebrand vlees: iedereen weet dat je het beter niet kunt eten. Maar als je dat wel een keer doet, word je niet gelijk ziek. Zo is het hier ook. Beter goudgeel bakken dan bruin of met een zwarte rand. Maar als je het wel eet, hoef je je niet meteen zorgen te maken”, zegt Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum.