Normal_medicijnen_geneesmiddelen_pillen_pijnstiller

Nederland heeft zich de woede van farmaceuten op de hals gehaald om de strijd tegen lage medicijnprijzen. Dertien farmaceuten, voornamelijk Amerikaanse, hebben in een brief aan minister Bruins van Medische Zorg aangegeven dat er behoorlijke gevolgen zijn als de prijs van gepatenteerde middelen zo sterk omlaag wordt onderhandeld. Dit meldt Trouw. 

Voormalig minister Schippers van Volksgezondheid en minister Bruins van Medische Zorg hebben hun best gedaan om de prijs van bepaalde geneesmiddelen behoorlijk te verlagen. Te dure medicatie is al langer een probleem en dit zorgt ervoor dat ernstig zieke patiënten soms niet het middel kunnen krijgen die hen beter kan maken, of een prettiger leven kan geven. Door de torenhoge prijzen van deze medicijnen worden ze niet opgenomen in de basisverzekering. Hoewel het de ministers is gelukt om een aantal geneesmiddelen goedkoper in te kopen, is niet iedereen blij met die ontwikkeling.

65.000 banen op de tocht

De farmaceuten waarschuwen dat de bemoeienis van Nederland wel eens banen kan gaan kosten. Nu het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zich eerder dit jaar naar Amsterdam heeft verplaatst, liggen er ongeveer 65.000 banen op de tocht. Wanneer de minister de prijzen omlaag blijft onderhandelen, zijn er volgens de farmaceuten steeds meer investeerders die zich terugtrekken. De farmaceutische sector vreest zo minder nieuwe medicijnen te kunnen ontwikkelen en minder banen te behouden.

Dwanglicenties

Minister Bruins vindt dat de prijzen voor bepaalde middelen veel te hoog liggen. Het gaat om medicijnen waar nog een patent op rust, omdat het relatief kort op de markt is. Farmaceuten stellen dit geld nodig te hebben om alle gemaakte kosten van de ontwikkeling en het testen van het middel terug te verdienen. De minister gaat daar recht tegenin door te willen werken met dwanglicensties. Hierdoor krijgen apothekers het recht om een middel goedkoper zelf te maken, om zo de patiënten te voorzien van de benodigde medicatie. Het patent kan daardoor omzeilt worden.

Door: Nationale Zorggids