Normal_eten

Hoogleraar Ellen Kampman onderzoekt de relatie tussen een (on)gezonde leefstijl en kanker. Het krijgen van kanker lijkt niet alleen door genetische aanleg te komen, maar ook door een ongezonde leefstijl. Dus door ongezond eten, het drinken van alcohol,veel in de zon zitten en de welbekende risicofactor roken. Dit meldt NU.nl. 

Niet alle soorten kanker zijn een gevolg van leefstijl. Er zijn bijvoorbeeld weinig aanwijzingen dat een hersentumor of leukemie door een ongezonde leefstijl worden veroorzaakt. Maar de ontwikkeling van prostaatkanker, alvleesklierkanker, dikkedarmkanker of borstkanker kunnen met de leefstijl van een persoon te maken hebben, zegt Kampman.

Al eerder stelde het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vast dat alcohol bijvoorbeeld de kans op borstkanker vergroot, het eten van volkorenproducten de kans op darmkanker verkleint en dat overgewicht en obesitas de kans op twaalf vormen van kanker vergroot. Een gezond gewicht, kleine taille en veel beweging verkleinen het risico op kanker.

Krachttraining voor betere verhouding spier en vet

Volgens Kampman doen veertigplussers er goed aan om krachttraining te doen. Vanaf die leeftijd verliest de mens spiermassa. Door de verhouding spiermassa en vet in stand te houden, is het risico op kanker kleiner. Door fruit en groenten te eten, is de mens beter beschermd tegen mond- of keelkanker. Rood vlees kan het risico op dikkedarmkanker vergroten en daarom luidt het advies om wekelijks niet meer dan 500 gram rood vlees te eten. De hoogleraar benadrukt dat gezond eten en leven kanker nooit 100 procent tegengaat, maar enkel de kans erop verkleint.

Door: Nationale Zorggids