Normal_onderzoek_wetenschap_lab

Onderzoekers van het Radboudumc ontvangen 15 miljoen euro van farmaceut ViiV Healthcare voor onderzoek naar nieuwe manieren om het hiv-virus te bestrijden. Doel van het HIV 2000+ onderzoek is om uiteindelijk nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen voor de behandeling van hiv-infecties. Dit meldt Radboudumc. 

Ziekte voorspellen

Het project HIV 2000+ is de eerste uitgebreide cohortstudie naar het hiv-virus. Het is een samenwerking tussen Radboudumc, Erasmus MC, OLVG Amsterdam en ETZ Tillburg. Met behulp van de financiering van ViiV Healthcare kunnen de wetenschappers 2.000 patiënten in de studie opnemen.

Hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde Mihai Netea: “Door de big data-benadering, kijken we naar nieuwe variaties in de afweer bij mensen die besmet zijn met het hiv-virus. Door te vergelijken met eerder onderzoek bij gezonde mensen, hopen we een beter beeld te krijgen van voorspellende factoren en het verloop van de ziekte.” Hoogleraar André van der Ven voegt toe: “De kracht van deze studie is dat we fundamenteel en toegepaste klinisch onderzoek bundelen, om nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van hiv-infecties te ontwikkelen.” 

Door: Nationale Zorggids