Normal_normal_pillen_medicatie

Wereldwijd worden steeds meer medicijnresten gevonden in zoetwater. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat de afgelopen twee decennia de milieurisico’s door medicijnresten tussen de tien en twinitg keer hoger zijn dan twintig jaar geleden. Dit meldt Radboud Universiteit.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit onderzochten de resten van twee specifieke middelen: carbamazepine tegen epilepsie en een antibioticum dat ciprofloxacine heet en wordt gebruikt bij infecties van de blaas, prostaat en en nieren en bij oorontstekingen en luchtweginfecties. Volgens de onderzoekers is het gebruik van dit antibioticum de afgelopen jaren zo hard toegenomen, dat met name dit middel een ecologisch risico vormt. 

“De concentraties van dit antibioticum zijn schadelijk voor de bacteriën in het water, die op hun beurt een belangrijke rol spelen in allerlei voedselkringlopen. Daarnaast kunnen antibiotica ook een negatieve invloed hebben op de effectiviteit van de bacteriënkolonies die gebruikt worden in waterzuivering.”

Door: Nationale Zorggids