Normal_inhalator__astma

Longartsen zouden schaatsers tussen 2000 en 2010 astmamedicatie hebben voorgeschreven, terwijl de schaatsers niet met astma kampten. Dit zeggen drie anonieme langebaanschaatsers. Zo zou een longarts in Heerenveen sporters hebben gediagnosticeerd met astma, terwijl ze de aandoening niet hadden. Dit meldt NOS op basis van berichtgeving in de Volkskrant. 

Door schaatsers op papier te diagnosticeren met astma, konden de artsen puffers voorschrijven die ze anders niet konden voorschrijven. Hierin zit het middel salbutamol dat de luchtwegen verwijdt. Salbutamol staat op de dopinglijst en is in de sportwereld dus verboden.

Grote groep schaatsers gebruikte inhalators 

Medisch-directeur Cees-Rein van den Hoogenband van NOC*NSF bevestigt de beweringen van de schaatsers. Volgens hem zou tussen de 80 en 90 procent van de langebaanschaatsers een middel tegen astma gebruiken. Sinds 2008 mag een groep longartsen geen schaatsers meer behandelen.

De artsen ontkennen astmamedicatie te hebben voorgeschreven aan de sporters en ook de KNSB zegt hierover nooit meldingen te hebben ontvangen. 

Door: Nationale Zorggids