Normal_voeding

Jaarlijks krijgen meer dan 14.000 mensen in Nederland de diagnose darmkanker. Dat terwijl uit het grootste onderzoek ooit naar kankerpreventie blijkt dat er keuzes in voeding en leefstijl zijn waarmee de kans op darmkanker verkleind kan worden. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds roept iedereen in Nederland op om de beste adviezen uit onderzoek op te volgen, zo meldt het fonds. 

Cijfers over darmkanker in Nederland

Darmkanker is nog altijd een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bij zowel mannen als vrouwen staat het op de derde plaats van kankersoorten met de meeste nieuwe gevallen per jaar. In 2018 werd 56 procent van de nieuwe gevallen van darmkanker vastgesteld bij mannen en 44 procent bij vrouwen. In 2018 is het aantal nieuwe gevallen van darmkanker bij mannen met 20 procent gestegen ten opzichte van het jaar 2008; bij vrouwen ging het om 11 procent.

Adviezen voor preventie

Bij darmkanker spelen voeding en leefstijl een belangrijke rol. Dat wordt wederom bevestigd door het grootste onderzoek ooit op dit gebied dat uitgevoerd is door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in samenwerking met internationale experts. Het eten van bewerkt vlees, te veel rood vlees, roken, overgewicht of obesitas en het drinken van twee of meer glazen alcohol per dagen vergroten het risico op darmkanker. Wie genoeg volkorengraanproducten en vezelrijke voeding eet, voldoende beweegt en een gezond gewicht behoudt, kan het risico op darmkanker verlagen.

Oproep tot actie

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds roept iedereen in Nederland op om de nieuwste adviezen voor de preventie van kanker te raadplegen op wkof.nl/aanbevelingen en op te volgen. Hiermee kan de kans op de meest voorkomende kankersoorten worden verkleind, waaronder darmkanker. Ook kunnen mensen voor adviezen over darmkanker terecht op wkof.nl/darmkanker.

José Breedveld-Peters, Coördinator Voeding en Kanker en Diëtist Oncologie bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Geen enkele leefstijl biedt garanties tegen kanker, maar het wetenschappelijk bewijs laat duidelijk zien dat we de kans op kanker kunnen verkleinen. Dat is goed nieuws, want dit betekent dat we zelf in actie kunnen komen om onze kans op darmkanker te verkleinen."

Door: Nationale Zorggids