Normal_kaars__lichtje__lampje

In de uitvaartbranche is onrust ontstaan vanwege het toenemende risico op radioactieve besmetting. Doordat steeds meer patiënten worden behandeld met nucleaire geneesmiddelen, neemt het risico toe dat tijdens een crematie uitvaartpersoneel wordt besmet. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde in EenVandaag, zo meldt de nieuwszender. 

Een overledene die is behandeld met radioactieve stoffen mag niet direct gecremeerd worden, omdat dan radioactiviteit vrijkomt. Toch gebeurt dat soms wel. Vorig jaar moest een crematorium in Purmerend drie maanden dicht, omdat de oven besmet was met radioactief materiaal. Het nucleair materiaal was vrijgekomen bij de crematie van een kankerpatiënt die behandeld was met radio-actief jodium. Het crematorium was niet ingelicht over deze behandeling.

Booming business

Volgens Marcel Stokkel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde, neemt de toepassing van nucleaire geneeskunde een grote vlucht, bijvoorbeeld bij de behandeling van prostaatkanker: “Het is booming business. We verwachten binnen tien jaar dat er een vertienvoudiging binnen de zorg zal zijn.”

Stokkel wijst op de risico’s die straling oplevert bij crematie: “Daar moet de omgeving niet aan blootgesteld worden, want in feite word je dan meebehandeld en dat wil je niet. Het kan schadelijk zijn. Daar moeten we als beroepsgroep alerter op zijn.” Als een patiënt vlak na een behandeling met medische isotopen overlijdt, zal de behandelend arts adviseren om een persoon te begraven in plaats van te cremeren.

Twee incidenten in crematoria

Toezichthouder ANVS, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, registreerde vorig jaar twee incidenten met straling in crematoria: “Naar aanleiding van de incidenten in crematoria hebben wij de richtlijnen nogmaals onder de aandacht gebracht bij de uitvaartbranche. Daarnaast zien we ook de uitbreiding van nucleaire geneeskunde. Wij onderzoeken of we de richtlijnen rond crematie naar aanleiding daarvan moeten aanpassen.’’

Door: Nationale Zorggids