Normal_zwembad

In Nederlandse binnenbaden krioelt het mogelijk van de schimmels. Een Utrechtse onderzoeker deed kweektesten bij zeven binnenbaden en vond daar 79 soorten schimmels, waarvan 42 die schadelijk kunnen zijn voor de mens. Naast schimmels, vond ze ook medicijnresten en sporen van producten voor huidverzorging in het water. Dit meldt Volkskrant. 

De schimmel Aspergillus fumigatus die ze daar vond, kan infecties aan de luchtwegen veroorzaken. Andere gevonden schimmels kunnen zorgen voor infecties aan het haar en huid en de nagels. “Toch is er niet direct reden voor alarm, veel schimmels komen ook gewoon voor in je eigen badkamer”, zegt Ekowati. De meeste mensen zullen hier dus niet veel last van hebben, tenzij ze een zwakke weerstand hebben.

Hoewel chloor wordt ingezet voor het ontsmetten van het water, kan de inzet ervan ook schadelijk zijn voor de mens. Zwemmers met een verzwakt immuunsysteem kunnen hierdoor last krijgen van hun ogen, longen en keel. De onderzoeker pleit er daarom voor om chloor niet al te breed in te zetten en waar mogelijk te vervangen voor uv-licht en ozon. Want ook deze combinatie kan zwemwater schoonmaken. Ook de medicijnresten en sporen van verzorgingsproducten zijn beter te verwijderen met ozon en uv-licht dan met chloor. 

Door: Nationale Zorggids