Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Uit onderzoek van het Maastricht UMC+ blijkt dat speciale pleisters doorligwonden kunnen voorkomen door het schadelijke effect van de zogenoemde afschuifkrachten te verminderen. Dit meldt Maastricht UMC+. 

Doorligwonden zijn pijnlijk en zorgen voor een verhoogde kans op overlijden. Ze kosten de Nederlandse samenleving bovendien meer dan een miljard euro op jaarbasis. Deze wonden ontstaan niet alleen door druk op de huid, maar ook door afschuifkrachten op de huid. Dit is de kracht die optreedt wanneer er afschuiving plaatsvindt tussen twee oppervlakten, bijvoorbeeld als patienten met de rugleuning omhoog in bed liggen. Door wrijving van de huid met de matras, blijft de huid als het ware aan die matras plakken. Door de zwaartekracht komt dan vooral de huid op het stuitje en de hielen onder spanning te staan, met doorligwonden als gevolg.

Tot voor kort werd nauwelijks aandacht besteed aan deze afschuifkrachten, omdat ze moeilijk te meten zijn. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een methode ontwikkeld om deze afschuifkrachten op de huid wél in beeld te krijgen en pasten die methode toe op gezonde vrijwilligers. Ze stelden vast dat als er afschuifkracht plaatsvindt bij een beetje druk, er veel meer roodheid en huidschade ontstaat dan bij alleen afschuifkracht.

Preventieve behandeling met pleisters bleek de schade aan de huid door afschuifkrachten aanzienlijk te verminderen. De pleisters bevatten geen werkzame stof. De werking is het gevolg van een mechanisch principe om krachten beter op te vangen en te verdelen. Wel bevatten ze foam, waardoor veel vocht (zoals zweet) opgenomen kan worden, zodat een optimaal microklimaat van de huid gewaarborgd is. De pleisters worden nu met name gebruikt voor de behandeling van doorligwonden, niet voor het voorkomen ervan. Nader onderzoek zal wetenschappelijk bewijs moeten leveren voor de preventieve werking van deze pleisters in Nederland. 

Door: Nationale Zorggids