Normal_onderzoek_wetenschap_lab

De periode voor het indienen van projectideeën voor veelbelovende zorg is gestart. Projectideeën kunnen van donderdag 14 maart tot donderdag 14 mei 2019 vóór 14:00 uur ingediend worden. Het doel van de subsidieregeling veelbelovende zorg is het versnellen van de toegang van de patiënt tot potentieel veelbelovende zorg via opname in het basispakket. Dit meldt Zorginstituut Nederland. 

Tijdelijke financiering veelbelovende zorg

Zorg wordt alleen vergoed vanuit het basispakket, als het tenminste even effectief is als de gebruikelijke zorg in Nederland. Anders gezegd, de behandeling moet voldoen aan het wettelijke criterium de ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Om de effectiviteit van de zorg vast te stellen, zijn resultaten van kwalitatief goed onderzoek nodig. Dit onderzoek is vaak kostbaar, vergt expertise en duurt meerdere jaren.

Via de regeling is het mogelijk subsidie te krijgen voor behandelingen die veelbelovend lijken maar nog niet uit het basispakket worden vergoed. Met deze regeling stelt het ministerie van Volksgezondheid jaarlijks maximaal 69 miljoen euro beschikbaar. Voor deze eerste ronde in 2019 bedraagt het subsidieplafond 40 miljoen euro. De tweede ronde in 2019 start naar verwachting eind juni en sluit eind augustus.

Door: Nationale Zorggids