Foto: UMC Utrecht

Robert Wisse, oogarts en onderzoeker van het UMC Utrecht, presenteert vandaag op het NOG Congres de resultaten van een klinische studie naar de werking van de online applicatie van Easee. Het onderzoek bevestigt de nauwkeurigheid van de online oogmeting in vergelijking met de traditionele meetmethoden. De digitalisering van het leveren van oogzorg biedt daarmee kansen om de gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te houden. Dit meldt UMC Utrecht. 

De wetenschappelijke validatie heeft een grote maatschappelijke impact. Wereldwijd hebben miljarden mensen een bril of contactlenzen nodig. Een kwalitatieve oogmeting kan voortaan van huis uit worden gedaan. Dat bespaart veel tijd en geld en vergroot bovendien de toegankelijkheid. Daarnaast is volgens een berekening van Easee bij implementatie van de applicatie in de zorg een landelijke besparing van 25 miljoen euro per jaar mogelijk voor de maatschappij op de behandeling van staarpatiënten.

Ziekenhuisbezoek uitsparen

“Daar komt bij dat de wachttijden worden verkort voor het uitvoeren van een staaroperatie door efficiëntere inzet van oogartsen”, aldus Yves Prevoo, Founder en CEO van Easee. “De staaroperatie is de meest uitgevoerde operatie in Nederland, ongeveer 200.000 per jaar. De toepassing van onze applicatie kan een ziekenhuisbezoek uitsparen, wat 225 euro per uitgespaard bezoek oplevert. En dan hebben we het nog alleen over Nederland. De applicatie is wereldwijd toepasbaar; oogafwijkingen zijn overal op de wereld hetzelfde, de behandeling ervan ook. Deze techniek maakt het alleen toegankelijker.”

Niet eerder werd er zo uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van een online oogmeeting. Het UMC Utrecht heeft dan ook de ambitie om de online oogmeting in het elektronische patiëntendossier te integreren. Zo kunnen patiënten in de toekomst na een operatie op afstand gemonitord worden.

Oogmeting vanuit huis

Sinds 2016 ontwikkelt Easee in Amsterdam een oogmeting die iedereen binnen 15 minuten met een internetverbinding, laptop en smartphone thuis kan uitvoeren. De gepatenteerde technologie draagt ook een CE-certificering voor een medisch product. Na de uitslag kan de gebruiker een door een optometrist gevalideerd brilrecept bestellen. Op deze manier is het mogelijk, een nieuwe bril volledig online aan te schaffen. Naast tijd en moeite kan dit ook veel geld besparen door de lagere prijzen van brillen en lenzen online. 

Door: Nationale Zorggids
Beeld: UMC Utrecht