Normal_tijd_klok_deadline_rood_alarm_let_op__alarmbel

Afgelopen weekend ging de klok weer een uurtje vooruit. De eerste paar dagen (of weken) van de zomertijd kunnen voor veel mensen zwaar zijn. Sommigen worden door het omgooien van de biologische klok echt ziek. De Amerikaanse chronobioloog Martha Merrow spreekt van "het achteloos vergooien van een goede kans op betere gezondheid", zo meldt Metro. 

Zodra de biologisch klok op een ander ritme loopt dan de sociale klok, heeft 80 procent van de mensen wekkers nodig. Merrow vindt dit onwenselijk. “Door op zomertijd over te schakelen, wordt dat gat tijdelijk vergroot”, aldus de chronobioloog. Vooral avondmensen schijnen ‘s ochtends vroeg last te hebben van het verzetten van de klok.

Gevolgen van verzetten naar zomertijd

Wat gebeurt er als we overgaan op zomertijd? Het geheugen is slechter, de spijsvertering werkt niet zoals normaal en mensen die door het verzetten van de klok twee weken later nog korte nachten maken, kunnen zelfs in de voorstadia van diabetes type 2 terechtkomen, zo blijkt uit onderzoek. Een Deens onderzoeksteam heeft ooit onderzocht wat het effect van ‘klokverzetting’ is op een depressie. Dit team concludeerde dat meer mensen last krijgen van een depressie bij het verzetten van de klok.

Einde aan zomer- of wintertijd?

Mogelijk hoeven we per 2021 geen klok meer te verzetten. Als het aan het Europees Parlement ligt, gaan lidstaten permanent over op zomer- of wintertijd. Wat Nederland kiest is nog niet bekend, maar laat de beslissing deels afhangen van de keuze van buurlanden. 

Door: Nationale Zorggids