Normal_normal_prep_hiv-preventie

Mannen die de hiv-preventiepil PrEp slikken, blijken sneller geneigd te zijn om onveilige seks te hebben. Daardoor loopt deze groep mannen vaker een andere seksueel overdraagbare aandoening (soa) op, zo blijkt uit Australisch onderzoek. Dit meldt NRC. 

In Australië zit PrEP sinds vorig jaar in de zorgverzekering, maar in Nederland nog niet. Hoewel hier een flink aantal pilots lopen, is het preventiemiddel nog niet voor iedereen permanent beschikbaar gemaakt. Nederlandse conclusies zijn hier dus nog niet aan te verbinden.

Kwart verantwoordelijk voor 75 procent besmettingen

Echter, Australiër hebben al kunnen vaststellen dat er opvallend veel mannen die PrEP slikten, een soa hadden. Het onderzoek vond plaats onder 2.981 mannen. In iets meer dan een jaar tijd, werden onder die groep mannen 2.928 seksueel overdraagbare aandoeningen vastgesteld. Meer dan 50 procent van de mannen liep in een jaar tijd geen enkele besmetting op. Ongeveer een kwart was verantwoordelijk voor 75 procent van de besmettingen.

Sneller onveilige seks

Al gaat PrEP het risico op een hiv-besmetting tegen, het werkt niet voor andere soa’s. Mannen die PrEP slikken, lijken zich dusdanig beschermd te voelen dat ze alsnog onveilige seks hebben. Niet alleen het aantal soa’s neemt toe, maar ook het aantal tests dat deze mannen ondergingen. En dat laatste moet ook, stellen de Australiërs. Slikt iemand PrEP, dan moet hij vaker langskomen voor een soa-test.

Onderzoekssetting in Nederland

Het hiv-preventiemiddel wordt in Nederland nog niet vergoed. PrEP wordt sinds de zomer van 2018 binnen een onderzoekssetting voor een periode van vijf jaar verstrekt aan een groep mannen die seks hebben met mannen. De pil wordt vijf jaar vergoed, maar gebruikers moeten wel een eigen bijdrage betalen. Na drie jaar vindt er een tussenevaluatie plaats en na vijf jaar een evaluatie van wat het effect van PrEP in Nederland is. 

Door: Nationale Zorggids