Normal_normal_implantaat

Met de nieuwe wet Medische hulpmiddelen, wordt een Europese verordening ingevoerd. Hierover sprak de Tweede Kamer afgelopen vrijdag met minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. De VVD is voor het regelen van medische hulpmiddelen op Europees niveau, maar SP, PVV en PvdA zijn kritisch. Dit meldt de Tweede Kamer.

Volgens SP-Kamerlid Van Gerven is de Europese verordening, en daardoor ook de wet van Brins, een ‘waterig compromis’, waarop de implantatenindustrie veel te veel invloed heeft gehad. Onder medische hulpmiddelen vallen onder meer borstimplantaten, maar ook kunstheupen, pleisters en dialysevloeistoffen.

Fleur Agema van de PVV vreest dat er bij de totstandkoming van de wet te veel oog voor de markt was en niet voor de patiënt. Ook Liliane Ploumen van PvdA vindt dat de Kamer om die reden kritisch moet zijn op de nieuwe regels.

Twijfels over onafhankelijkheid keuringsinstanties

Of een hulpmiddel de markt op mag, beslissen de zogenoemde notified bodies, keurings- of testinstituten die zijn aangewezen op de overheid. Maar hoe zit het met hun onafhankelijkheid. Rens Raemakers van D66 wijst erop dat deze instanties worden betaald door de hulpmiddelenfabrikanten. Hij en VVD’er Arno Rutte maken zich zorgen over hoe het grote tekort aan mensen bij notified bodies om de controles op hulpmiddelen goed uit te voeren, mede als gevolg van de naderende brexit.

De Kamer stemt op 16 april over het wetsvoorstel en de ingediende moties. 

Door: Nationale Zorggids