Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid zegt weinig te voelen voor het verplichten van de griepprik voor alle zorgmedewerkers. Hoewel er nog een officieel onderzoek loopt naar de wenselijkheid en haalbaarheid van zo’n verplichting, heeft Blokhuis in aanloop naar het preventiedebat in de Tweede Kamer te kennen gegeven dat hij zo’n verplichting niet als voorkeur ziet. Hij wil aansturen dat er afspraken over het halen van de griepprik in de cao’s van zorginstellingen komen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De uitspraak van de staatssecretaris is opmerkelijk, omdat het officiële onderzoek nog loopt. De verwachting is dat deze in het tweede deel van 2019 is afgerond. Daarin wordt gekeken naar de haalbaarheid van een verplichte griepprik, maar ook naar de wenselijkheid daarvan. Blokhuis zegt nu dat zo’n verplichting niet zijn voorkeur heeft. Hij zegt dat het beter is wanneer zorginstellingen in hun cao afspraken maken over de griepprik. Wel onderstreept hij het belang van het verhogen van de vaccinatiegraad onder zorgpersoneel.

Bescherming van patiënten

Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om iedereen die in de zorg werkt, verplicht een griepprik te laten halen. Hierdoor wordt het personeel beter beschermd tegen de griep, waardoor er tijdens de griepgolf minder uitval van personeel is. Het wordt gezien als bescherming van de patiënten als werknemers een griepprik hebben gehad. Nu mogen verpleegkundigen en verzorgenden zelf kiezen of ze een griepvaccin willen halen. Ongeveer een kwart van het personeel heeft dat de afgelopen winter gedaan.

Weinig respect

Beroepsorganisatie NU’91 heeft eerder al gedreigd een rechtszaak aan te spannen wanneer er een verplichte griepprik komt voor zorgpersoneel. “Wij vinden het van weinig respect voor onze beroepsgroep getuigen dat de sfeer gecreëerd wordt dat zorgprofessionals die na zorgvuldige overwegingen besluiten zich niet te laten vaccineren, niet professioneel zijn”, aldus NU’91. Bovendien zou de verplichte griepprik het grondrecht van het personeel schenden.

Ieder jaar vallen tijdens de griepgolf veel zorgmedewerkers uit door de griep. Dat terwijl het aantal patiënten met griep in die periode snel kan stijgen, wat leidt tot minder handen aan de bedden en een hogere werkdruk voor het personeel dat wel in staat is om te werken. Verschillende partijen willen daarom de vaccinatiegraad onder zorgpersoneel verhogen.

Door: Nationale Zorggids