Normal_spermadonor

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: fertiliteitsarts verwerkte waarschijnlijk meer dan 49 kinderen met eigen sperma, in opspraak geraakte bestuurder richt nieuwe zorginstelling op en veiligheid van ggz-patiënt en zijn omgeving schiet tekort. 

Maandag: ‘Karbaat verwekte nog meer donorkinderen’

Vorige week maakte de rechtbank al bekend dat 49 kinderen inderdaad het kind van spermadokter Jan Karbaat waren. Maandag kreeg het verhaal nog een staartje: waarschijnlijk heeft de omstreden arts meer dan deze 49 kinderen verwerkt. De voorraad sperma van de twee jaar geleden overleden Karbaat is namelijk verspreid over meerdere klinieken. Donorkinderen die twijfelen over Karbaat, kunnen zich bij stichting Fiom of Stichting Donorkind aanmelden.

Dinsdag: Conquerors is nieuwe zorginstelling van in opspraak geraakte bestuurder

De vorig jaar van fraude verdachte Gerar Schut, heeft een nieuwe zorginstelling in het leven geroepen, genaamd Conquerors. Schut kwam vorig jaar in opspraak als hoofdverdachte van miljoenenfraude. Hij zou met zijn zorginstelling fraude hebben gepleegd met persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Hoewel hij voorlopig is vrijgesproken, is de zaak in hoger beroep gegaan. Wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft was het inmiddels failliete (voor de derde keer!) Saron een criminele organisatie die er alles aan deed om zoveel mogelijk geld te innen.

Woensdag: 14 jongeren liepen bevriezingsletsel op na ongeval met lachgas

Brandwondencentra trokken woensdag aan de bel. Het gebruik van lachgas heeft de afgelopen weken geleid tot veertien incidenten waarbij (met name) jongeren ernstig diepe wonden opliepen. De slachtoffers zijn in één van de drie Nederlandse brandwondencentra behandeld voor bevriezingsletsel, dat overeenkomst met diep tweedegraads en derdegraads brandwonden.

Donderdag: ‘Veiligheid ggz-patiënt en omgeving schiet tekort’

De veiligheid van mensen met een ernstige psychische aandoening en die van hun omgeving is onvoldoende geborgd in het huidige zorgsysteem. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid hebben zorgverleners onvoldoende zicht op de veiligheidsrisico’s van de patient en zijn omgeving.

Ongeveer 20.000 van de tussen de 250.000 en 300.000 mensen met een ernstige psychische aandoening verkeren in acute zorgnood.

Vrijdag: Meer onterechte proefverloven bij kliniek Den Dolder

Forensisch psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder heeft twee patiënten met verlof gestuurd, terwijl zij deze vrijheid niet hadden.  De betreffende patiënten hadden geen misdrijf begaan, maar zaten in de kliniek omdat de rechter hen hiertoe gemachtigd had. Ze zouden een gevaar voor zichzelf of de omgeving vormen. “Er is verder niets gebeurd. Hiervoor hoeven ook geen vrijheden te worden aangevraagd zoals bij patiënten met justitiële titel”, aldus de kliniek.  

Door: Nationale Zorggids