Normal_handen_schudden_samenwerking

Het Erasmus Medisch Centrum mag de meerderheid van de aandelen verkrijgen in het IJsselland Ziekenhuis, maar de Nederlandse Zorgautoriteit verbindt daar wel een voorwaarde aan. De ziekenhuizen moeten de komende vijf jaar jaarlijks aan de NZa rapporteren op welke wijze zij de initiatieven voor verdere samenwerking vormgeven. Dit meldt NZa.

Het Erasmus MC en IJsselland Ziekenhuis gaan per specialisme na hoe zij die samenwerking vormgeven. Voor een aantal specialismes is dat al duidelijk, zoals hematologie, intensive care en leverchirurgie. Voor andere specialismen werken zij dat de komende jaren nog verder uit aan de hand van een met de NZa afgestemd afwegings- en toetsingskader.

Informeren over voortgang

De ziekenhuizen moeten de NZa jaarlijks informeren over de voortgang van de samenwerking. Zij kunnen zo de leerervaringen meenemen bij de uitwerking van de toekomstige samenwerking voor andere specialismen. De NZa ziet er op toe of deze plannen zorgvuldig worden uitgewerkt.

Voor de eerste keer een voorwaarde aan concentratie verbonden

Het is de eerste keer dat de NZa een voorwaarde aan een goedkeuring van een voorgenomen concentratie verbindt. Het Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis moeten hun plannen ook nog voorleggen aan de Autoriteit Consument en Markt, die de gevolgen voor de concurrentie toetst. Het fusiebesluit volgt later vandaag.

Door: Nationale Zorggids