Normal_ambulance

Vakbond FNV roept ambulancemedewerkers op om problemen met de bezetting en aanrijtijden van ambulances te melden bij de Inspectie SZW. FNV krijgt in toenemende mate signalen van leden dat de aanrijdtijden van ambulances langer zijn geworden. Bovendien staan steeds vaker ambulances stil vanwege tekorten aan personeel. Patiënten moeten daardoor langer op hulp wachten. Medewerkers zijn ook bezorgd over inzet van ambulances bij calamiteiten. Dit meldt FNV. 

Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "Ambulancemedewerkers maken zich grote zorgen over de kwaliteit van hun werk. Ze zijn steeds langer onderweg om een patiënt in nood hulp te verlenen en werken met te weinig collega’s. Tegelijkertijd merken wij een dalende motivatie om hierover een klacht in te dienen bij hun organisatie, omdat medewerkers dit al jaren al tevergeefs doen." De vakbond roept personeel op om klachten te melden bij de Inspectie SZW als de aanrijtijden en paraatheid in hun regio niet op orde zijn. 

Steeds meer problemen met bezetting

Vooral uit de grote steden melden FNV-leden dat ambulances zowel overdag als ’s nacht stilstaan, omdat ze door een tekort aan personeel niet kunnen worden bemand. In Den Haag waren in het weekend van 6 en7 april 3 van de 7 ambulances ‘nachts onbemand.

Maar ook steeds meer landelijke gebieden in Nederland kampen met problemen. Dit wordt bevestigd door rapporten van de Veiligheidsregio’s in Gelderland. Hierin wordt gesproken over een ‘substantieel langere aanrijdtijd ten opzichte van voorgaande jaren’. De wettelijke norm van 95 procent om binnen 15 minuten bij een patiënt te zijn, wordt hier niet gehaald. De regio kampt met cijfers tussen de 85 procent en 93,3 procent. Ook spreekt een rapport over ‘risico’s door verminderde paraatheid bij grootschalige rampen.

Landelijke trend

Uit de gegevens van brancheorganisatie Ambulance Zorg Nederland blijkt dat de rapportages en meldingen uit Gelderland niet op zich zelf staan, maar een landelijke trend weergeven. De gemiddelde aanrijtijd over het gehele land van 6 minuten en 39 seconden in 2012 is opgelopen naar 7 minuten en 3 seconden in 2018. Daarnaast kunnen ambulances steeds vaker niet worden bemand. 

Door: Nationale Zorggids