Normal_capsule_medicijnen_medicatie_pillen

Het Nederlandse biotech-bedrijf Micreos heeft 30 miljoen euro aangetrokken voor de versnelde ontwikkeling van haar endolysine technologie als alternatief voor antibiotica. De financiering is primair bestemd voor de klinische ontwikkeling van het endolysine XZ.700 voor atopische dermatitis en diabetische wondinfecties, en voor de introductie in de USA van Gladskin voor huidaandoeningen zoals eczeem, acne en rosacea. Dit meldt Micreos.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vormt antibiotica-resistentie een grote bedreigingen voor de volksgezondheid. Los van het probleem van resistentie tegen antibiotica is een reden voor toenemende terughoudendheid bij gebruik ervan dat antibiotica geen onderscheid maken tussen slechte en goede bacteriën.
Endolysines hebben drie bijzondere kenmerken: Ze richten zich uitsluitend op de ongewenste bacterie-soorten, het maakt daarbij niet uit of de ongewenste bacteriën antibiotica-resistent zijn of niet, en het gebruik van endolysines leidt volgens wetenschappers niet tot nieuwe resistentie. Dankzij deze eigenschappen is met endolysines een nieuwe aanpak mogelijk van de behandeling van chronische wondinfecties - inclusief de door de resistente MRSA-bacterie veroorzaakte variant - en van inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem.

Werelds eerste toegelaten endolysine voor mensen

Staphefekt™ SA.100, door Micreos samen met de Zwitserse universiteit ETH in Zurich ontwikkeld, is ‘s werelds eerste toegelaten endolysine voor de mens. Het is het actieve ingrediënt in de Gladskin producten en richt zich selectief op de Staphylococcus aureus – bacterie. Een variant ervan, XZ.700, wordt nu door Micreos voor diverse indicaties als geneesmiddel geregistreerd.

Erasmus MC

De 30 miljoen euro financiering omvat een Innovatiekrediet van 5.4 miljoen euro van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken (RVO). Micreos heeft al diverse studies met Gladskin gedaan, waaronder trials op eczeem, acne en rosacea. Momenteel lopen er bij het Erasmus MC in Rotterdam ook studies op zeldzame ernstige aandoeningen - zogenaamde ‘weesgeneesmiddelen-indicaties’ - waarvoor geen adequate middelen bestaan, zoals Netherton en Primaire Immuun-Deficiënties.

Door: Nationale Zorggids