Normal_weegschaal

Succesvol aan de slag met de Gecombineerde Leefstijlinterventies kan vanaf nu met het gelijknamige Wat werkt dossier voor de behandeling van overgewicht bij volwassenen. Staatssecretaris Paul Blokhuis zette het nieuwe dossier op Loketgezondleven.nl woensdag zelf live tijdens zijn werkbezoek aan het RIVM. In dit dossier zet het RIVM belangrijke feiten en werkzame elementen van de Gecombineerde Leefstijlinterventie op een rij. Ook biedt het gemeenten, zorgprofessionals en zorginkopers handvatten hoe deze preventieve aanpak efficiënt en laagdrempelig te organiseren. Dit meldt RIVM. 

Met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI), die sinds 2019 valt onder de basisverzekering, werken volwassenen aan hun leefstijl met aandacht voor gezonde voeding, bewegen en factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden (bijvoorbeeld stress en slaapgebrek). Huisartsen en specialisten kunnen mensen met ernstig overgewicht doorverwijzen naar een gecombineerde leefstijlinterventie. 

Beperkt doorverwezen 

Op dit moment voldoen Beweegkuur, Coaching op Leefstijl (CooL) en SLIMMER aan de voorwaarden voor vergoeding. Maar niet in elke regio is al een GLI gestart. Ook worden patiënten nog maar beperkt doorverwezen. Bij gemeenten en (zorg)professionals bestaan vragen over wat de interventie inhoudt en hoe men er lokaal mee aan de slag kan gaan.

Wat werkt dossier

Het Wat werkt dossier beantwoordt vragen zoals: wat is precies een Gecombineerde Leefstijlinterventie en hoe zorg je voor goede samenwerking tussen zorgaanbieder, huisarts en het sport- en beweegaanbieders rond deze interventie. Ook bevat het dossier cijfers over overgewicht bij volwassenen: de helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht en 15 procent ernstig overgewicht (obesitas). Voor 3,5 miljoen Nederlanders brengt dit gewichtsgerelateerde risico’s met zich mee, zoals Diabetes Type 2, artrose en slaapapneu.

Kansen voor gemeentelijk beleid

Het Wat werkt dossier beschrijft wat professionals in de gemeente concreet kunnen doen voor een goede doorstroom naar het sport- en beweegaanbod. Om het gewichtsverlies te behouden is het nodig dat deelnemers voldoende gaan bewegen. Begeleiding bij alledaags bewegen wordt echter niet vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede doorstroom van de interventie naar het lokale sport- en beweegaanbod is dus van groot belang. Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen in het contact tussen de interventieaanbieder, zoals leefstijlcoaches, fysio- en oefentherapeuten en de buurtsportcoach. Buurtsportcoaches zijn veelal goed bekend met het lokale sport- en beweegaanbod.

Door: Nationale Zorggids