Normal_hersenen__brein__beroerte__epilepsie

De kans op overlijden na een herseninfarct op jonge leeftijd is van 1998 tot 2010 duidelijk gedaald, schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het medisch tijdschrift JAMA. Tegelijkertijd toont het onderzoek de noodzaak aan om de behandeling van hersenbloedingen verder te verbeteren. Dit meldt Radboudumc.

Elk jaar krijgen ongeveer 1500 jonge mensen tussen de 18 en 50 jaar in Nederland een beroerte (een herseninfarct of een hersenbloeding). Ze kunnen eraan overlijden, maar ze kunnen het ook overleven, al dan niet (ernstig) geïnvalideerd. Neurologen van het Radboudumc hebben nu onderzoek gedaan bij meer dan 15.000 patiënten die op jonge leeftijd een beroerte kregen in de periode 1998 – 2010 en gekeken hoe het hen verging in de (vele) jaren daarna.
 

Hogere sterftekans

Frank-Erik de Leeuw, neuroloog in het Radboudumc en onderzoeksleider: “Vijftien jaar na de beroerte was zeventien procent van de mensen overleden. Bij mannen ligt dat percentage wat hoger, bij vrouwen wat lager. Vergelijk je de kans op overlijden in deze groep met de gezonde Nederlandse bevolking, dan zie je dat ze een aanmerkelijk hoger risico lopen. Patiënten met een herseninfarct hebben een vijf keer hogere overlijdenskans. Bij patiënten met een hersenbloeding is de kans op overlijden zelfs meer dan acht keer zo groot.”
 

Verbetering, maar niet op alle fronten

Ook werden de sterftecijfers van 1998 vergeleken met die van 2010. Zaten daar duidelijke verschillen in? De Leeuw: “Zeker. De kans om binnen enkele dagen na de beroerte te overlijden is in die periode aanmerkelijk gedaald. Ook in de jaren daarna daalt de overlijdenskans behoorlijk, maar dat geldt eigenlijk alleen maar voor de patiënten met een herseninfarct. Die verbetering is waarschijnlijk te danken aan een verbeterde zorg en meer mogelijkheden om het stolsel snel te verwijderen. Bij patiënten met een hersenbloeding zien we dat de sterftekans tussen 1998 en 2010 onverminderd hoog is gebleven.”
 

Opmerkelijke doodsoorzaak

Uit het onderzoek kwam nog een andere opmerkelijke bevinding. De meeste patiënten die vaak jaren na hun beroerte overlijden, gaan meestal niet dood aan hart- en vaatziekten maar aan een vorm van kanker. De Leeuw: “We weten niet waarom patiënten met een beroerte op jonge leeftijd zo vaak aan een kwaadaardige ziekte overlijden, maar we gaan nu wel uitzoeken of deze patiënten hiervoor systematisch moeten worden onderzocht en gevolgd.”
 
Door: Nationale Zorggids