Normal_rss_entry-186328

De politie in het noorden van het land heeft drie mannen aangehouden die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor het versturen van dreigbrieven en het dumpen van asbest. Het gaat om een 61-jarige man uit Tweede Exloërmond, een 58-jarige man die verblijft in Meeden en een 50-jarige man uit Nieuw-Buinen. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij het bedreigen van ondernemers die meewerken aan de bouw van windmolenparken.

Volksgezondheid in gevaar

De twee oudste mannen die asbest zouden hebben gedumpt brachten de volksgezondheid in gevaar en riskeren een celstraf van maximaal 12 jaar volgens de persofficier van justitie.De verdachten zijn na hun aanhouding overgebracht naar een politiebureau en worden verhoord. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Woensdag heeft de politie ook vier woningen en twee bedrijfspanden doorzocht in Meeden, Nieuw-Buinen, Tweede Exloërmond, Groningen, Oude Pekela en Stadskanaal.
 
De afgelopen jaren zijn meerdere incidenten geweest, gericht tegen mensen die op wat voor manier dan ook verbonden zijn aan de aanleg van windmolenparken. Meerdere bedrijven, aannemers en bestuurders kregen dreigbrieven om hen ertoe te bewegen hun werkzaamheden bij de aanleg stil te leggen. Sommigen deden dat ook daadwerkelijk. Opmerkelijk noemt de politie het dat de laatste tijd ook brieven zijn verstuurd naar bedrijven die op geen enkele manier iets met de aanleg van windmolenparken te maken hebben.
 
Er zijn 34 dreigbrieven verstuurd. Twee ondernemers stopten met hun werk aan windmolens na een dreigbrief. Ook Gedeputeerde Staten in Groningen zijn bedreigd om de aanleg van de parken en daarnaast is asbest gedumpt, in Delfzijl, Meeden en Zuidbroek. "Het dumpen van asbest en het versturen van dreigbrieven zijn ernstige strafbare feiten met grote gevolgen. Asbest kan gevaarlijk zijn. Ondernemers en hun families zijn emotioneel en economisch getroffen. Het is onacceptabel dat mensen worden bedreigd", aldus de politie.
 
De politie kreeg de afgelopen tijd meerdere tips waarin namen werden genoemd van mensen die mogelijk achter de dreigacties zitten. De dreigbrieven bevatten ook verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog, meldde de politie al eens. Ook lijken die brieven te zijn geschreven door iemand met een grote woordenschat. Wel staan er taalfouten in, onder meer waar het d's en t's betreft in werkwoordsvormen, aldus de politie.
 
Ook de Tweede Kamer liet al weten bezorgd te zijn over de dreigementen. 
 
Door: ANP